Festivalul Lunii în tradiţia Chineză
alte articole
Festivalul Lunii, numit în China şi Festivalul Mijlocului Toamnei, este una dintre cele mai importante sărbători tradiţionale celebrate de poporul chinez. Este întotdeauna în a 15-a zi a lunii a opta în fiecare an, în acord cu calendarul lunar chinezesc. În acest an, se va sărbători la 30 septembrie 2012.
Festivalul a fost consfinţit pentru prima dată ca o sărbătoare oficială la începutul dinastiei Tang şi a luat amploare în timpul dinastiei Song. Dinastia Qing, i-a conferit o importanţă egală cu cea a Anului Nou (Yuan Dan). Ca orice alt festival tradiţional chinez, originile Festivalului Lunii provin dintr-o poveste transmisă din generaţie în generaţie şi întotdeauna legată de Chang'e, doamna lunii.
Conform unei legende din China, a fost o vreme când existau 10 sori pe cer, pârjolind pământul şi lipsind oamenii de apă şi de viaţă. Un erou pe nume Hou Yi a doborât nouă din cei zece sori cu arcul şi săgeţile, salvând astfel oamenii de pe Pământ. El a primit de la Doamna Regina Mamă elixirul nemuririi, care putea transforma pe cineva într-un nemuritor, permiţându-i să trăiască în ceruri. Hou Yi i-a dat elixirul soţiei lui, Chang'e, pentru a-l păstra în siguranţă. Un vecin a aflat de elixirul nemuririi şi a încercat să o forţeze să i-l dea lui. Într-un moment de disperare, Chang'e a înghiţit poţiunea şi a devenit imediat o zeiţă şi a zburat pe lună. Când Hou Yi s-a întors acasă, nu şi-a găsit soţia. Cum s-a uitat în sus spre cer strigându-i numele, a văzut că în acea noapte luna era deosebit de luminoasă şi plină. O fracţiune de secundă şi-a întrezărit soţia. A adus prăjiturile rotunde pe care îi plăcea lui Chang'e să le ofere ca ofrandă pentru binecuvântări din cer. De atunci, a devenit o tradiţie ca oamenii să venereze cerul în acea zi, cu prăjituri în forma lunii pline.
Multe lucruri făceau chinezii pentru a sărbători Festivalul Lunii, dar cele mai multe tradiţii sunt acum uitate, cu excepţia faptului că mulţi se îngrijesc să aibă pe masă şi să mănânce Prăjituri Lună (prăjituri rotunde, cu umplutură din zahăr, seminţe şi alte mirodenii).
Prima dată când am înţeles într-adevăr ce semnifică Festivalul Lunii eram în oraşul meu natal şi aveam cam şapte ani. Bunica mea este o chinezoaică din popor , care poartă cămăşi tradiţionale chineze închise cu nasturi.
În noaptea Festivalului Lunii, bunica mea s-a strecurat în linişte afară din camera noastră, pentru a merge undeva. Am fost curios să văd ce făcea, aşa că am încercat să o însoţesc. Bunica m-a expediat repede trimiţându-mă la joacă. Nemulţumit, m-am furişat în spatele ei şi a urmat-o spre curtea din spatele casei. Am văzut că pusese preparate din fructe şi prăjituri lună pe un platou. Ea a aprins tămâie şi a îngenuncheat pentru a se ruga. Am privit-o puţin, şi apoi am plecat repede.
Mai târziu, aveam să aflu că bunica mea se ruga la cer şi la pământ. Festivalul Lunii nu era legat numai de venerarea zeiţei Lunii, ci totodată, de recunoştinţă adresată Cerului şi Pământului. În această zi, familiile se adună laolaltă spre a celebra în armonie.
Fructe şi turte lună sunt oferite pentru Zeul Pământ şi Zeiţa Lună, iar oamenii ar trebui să împărţeascăi împreună prăjituri lună. În mod tradiţional, prăjiturile lună se taie în mai multe bucăţi, o bucată pentru fiecare membru al familiei. În cazul în care un membru al familiei nu este prezent, o felie va fi păstrată pentru el.