Festivalul de film de la Cannes se confruntă cu greva lucrătorilor sezonieri din cinematografie

Pregătiri pentru festivalul de film de la Cannes, din 2023. (Getty Images)
Redacţia
11.05.2024

Festivalul de film de la Cannes se confruntă cu o grevă la deschiderea sa de săptămâna viitoare şi ar putea fi marcat de proteste ale proiecţioniştilor, managerilor de sală şi agenţilor de presă care cer schimbări în ceea ce priveşte tratamentul aplicat de guvernul francez personalului sezonier al festivalurilor de film.

Festivalul de pe Coasta de Azur din Franţa s-a mai confruntat cu greve majore doar o singură dată, în timpul protestelor studenţeşti şi al grevelor muncitorilor care au început în mai 1968.

Anul acesta, un colectiv numit Sous les Écrans la Dèche (Sărăcia din spatele ecranelor), care reprezintă peste 200 de lucrători, a declanşat o grevă din cauza modului în care guvernul tratează lucrătorii independenţi de la festivalurile din Franţa. Printre aceştia se numără proiecţionişti, programatori, personal de box office, manageri de logistică, manageri de sală, şoferi, decoratori şi ofiţeri de presă.

Colectivul a declarat că cele mai recente modificări propuse de guvern la legile privind şomajul ar face imposibilă supravieţuirea multor lucrători calificaţi din cadrul festivalurilor de film. Lucrătorii sunt angajaţi cu contracte sezoniere pe termen scurt la festivalurile de film din Franţa. Dar ei nu intră sub incidenţa sistemului special de asigurare de şomaj din Franţa pentru artiştii, interpreţii şi tehnicienii independenţi din sectorul cultural. Această schemă completează salariile până la un salariu minim, oferind sprijin din partea statului în perioadele în care nu se lucrează.

Colectivul a declarat că modificările sistemului francez de şomaj care vor fi introduse la începutul lunii iulie îi vor lăsa pe lucrătorii sezonieri din cadrul festivalurilor de film într-o situaţie şi mai dificilă, cu un prag mai ridicat pentru solicitarea ajutorului de şomaj.

Un purtător de cuvânt al colectivului a declarat: "Unul după altul, vom fi nevoiţi să renunţăm la profesiile noastre, ceea ce va pune în pericol aceste festivaluri de film care deja spun că este dificil să găsească personal".

Aceştia au adăugat: "Greva nu va pune în pericol deschiderea de la Cannes, dar ar putea exista perturbări în timpul festivalului".

Colectivul cere o întâlnire în prima săptămână a festivalului cu personalul-cheie de la Cannes, alături de reprezentanţi ai ministerului economiei. Acesta doreşte un angajament din partea guvernului de a elabora planuri concrete pentru protejarea lucrătorilor din festival.

Festivalul de film de la Cannes a declarat că recunoaşte "dificultăţile" cu care se confruntă unii angajaţi şi a încurajat toate părţile să "se adune în jurul mesei de negocieri".

Între timp, există temeri că, pe măsură ce o nouă mişcare #metoo în cinematografia franceză prinde contur, festivalul ar putea fi afectat dacă noi dezvăluiri de hărţuire sexuală vor fi publicate de presa franceză în timpul evenimentului.

Iris Knobloch, preşedinta Cannes, a declarat pentru Paris Match că festivalul este "extrem de atent" la mişcarea #metoo şi că "urmăreşte situaţia îndeaproape". Ea a precizat că, în cazul în care cineva implicat în prezentarea unui film la festival ar fi ţinta unor acuzaţii, "ne vom asigura că se ia decizia corectă, de la caz la caz, în consultare cu organul nostru de conducere şi cu diferitele părţi implicate". Dar ea a precizat că filmul prezentat va fi, de asemenea, luat în considerare, deoarece "opera este adevărata vedetă".

Săptămâna viitoare, la Cannes va avea loc premiera unui scurtmetraj al actriţei, scriitoarei şi regizoarei Judith Godrèche, intitulat 'Moi Aussi', sau 'Me Too', care evidenţiază poveştile victimelor violenţei sexuale.

Godrèche a devenit o voce importantă în mişcarea #metoo din Franţa, după ce i-a acuzat pe regizorii Benoit Jacquot şi Jacques Doillon că au agresat-o sexual pe când era adolescentă. Ambii bărbaţi au negat acuzaţiile. Procurorii au deschis o anchetă.

Godrèche a luat cuvântul în cadrul premiilor cinematografice franceze din acest an, premiile César, şi în parlament, îndemnând la încetarea abuzurilor sexuale în ceea ce ea a descris ca fiind o industrie cinematografică franceză "incestuoasă".

Gerard Depardieu, unul dintre cei mai cunoscuţi actori francezi, va fi judecat în octombrie pentru presupuse agresiuni sexuale asupra a două femei pe platoul de filmare al unui film din 2021. El este, de asemenea, anchetat oficial într-un alt caz, după ce actriţa Charlotte Arnould a afirmat că a violat-o în casa sa din Paris în 2018. Actorul a negat toate acuzaţiile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor