Fenomenului fumatului în România, cercetat de americani

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş şi Colegiul Universitar Davidson (SUA) au iniţiat un proiect comun privind cercetarea fenomenului fumatului în România. Programul se desfăşoară pe o durată de cinci ani, a informat miercuri coordonatorul proiectului, prof. univ. dr. Abram Zoltan.
(LAURENT FIEVET / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
24.10.2012

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş şi Colegiul Universitar Davidson (SUA) au iniţiat un proiect comun privind cercetarea fenomenului fumatului în România. Programul se desfăşoară pe o durată de cinci ani, a informat miercuri coordonatorul proiectului, prof. univ. dr. Abram Zoltan.

Proiectul "Dezvoltarea capacităţii de cercetare în domeniul fumatului în România" este finanţat de Fundaţia Fogarty şi Institutul Naţional de Sănătate din SUA, iar cercetările vor fi coordonate de investigatorul principal, Kristie L. Foley, alături de prof. Balazs Peter de la Universitatea Semmelweis din Budapesta, care implementează un proiect similar în Ungaria, informează un comunicat de presă.

"Prevalenţa mare a fumatului activ şi pasiv în România, numărul foarte mare de ţigări fumate zilnic, numărul mare de încercări de renunţare la fumat cu o rată scăzută de succes, toate împreună justifică extinderea şi urgentarea activităţilor de cercetare privind tabagismul. Proiectul este unul complex şi cuprinde multiple arii de cercetare: investigarea fumatului la copiii şi adolescenţii din ciclul şcolar gimnazial şi liceal, în rândul tinerilor din instituţiile de asistenţă socială, la femeile gravide şi la pacienţii cu boli cardiovasculare; evaluarea eficienţei diverselor metode de prevenire şi de încetare a fumatului, analiza impactului macro şi micro economic al tabagismului şi nu în ultimul rând monitorizarea poluării cauzate de fumat în cele mai frecventate spaţii publice", a informat Abram Zoltan.

Profesorul Abram Zoltan a precizat că în cadrul proiectului, în intervalul 15-17 octombrie, la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş s-au aflat patru cercetători americani şi şapte cercetători din Ungaria, care vor participa la proiectul privind fumatul în România în calitate de mentori ai cercetătorilor locali.

"Proiectul intitulat ”Dezvoltarea capacităţii de cercetare în domeniul fumatului în România” va deschide posibilităţi de cooperare atât la nivel individual, cât şi instituţional, de realizare a unor cercetări de înaltă rigoare ştiinţifică, de comunicare şi participare la congrese de specialitate, de implementare a celor mai avansate metode de intervenţie în scopul prevenirii şi stopării fumatului şi de ameliorare a politicilor şi legislaţiei privind fumatul în ţara noastră”, a notat Abram Zoltan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor