Federaţia Coaliţia Natura 2000 îi cere preşedintelui Iohannis să nu promulge noua lege a vânătorii

Ciocârlia.
Ciocârlia. (Daniel Pattersson, Wikipedia)

Adoptată recent de Camera Deputaţilor, noua lege a vânătorii este puternic contestată de o parte a societăţii civile, mai multe ONG-uri mobilizându-se pentru a opri promulgarea ei. Astfel, 16 organizaţii ce fac parte din Federaţia Coaliţia Natura 2000 România i-au adresat o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis, cerându-i acestuia să nu promulge noul act normativ, potrivit Hotnews.

Specialiştii Societăţii Ornitologice Române (SOR) au declarat că această Lege aduce prejudicii grave dreptului de proprietate garantat constituţional în România şi va atrage automat avizul de Infringement al Comisiei Europene pentru încălcarea Directivei 2009/147/CE privind Conservarea Pasărilor Sălbatice.

Potrivit dlui Dan Trifu, vicepreşedintele fundaţiei Eco-Civica, una dintre organizaţiile semnatare ale scrisorii adresate preşedintelui Klaus Iohannis, principala problemă a acestei legi este că se încalcă dreptul la proprietate garantat de Constituţie, actul legislativ permiţând vânătoarea pe terenurile proprietate privată fără acordul proprietarilor şi acordând chiar drept de servitute vânătorilor. În plus, proprietarii trebuie să accepte pe terenurile lor instalarea unor instalaţii vânătoreşti temporare şi li se limitează dreptul de a lua în administrare un domeniu de vânătoare, a declarat Dan Trifu pentru Hotnews.

Mai mult, dincolo de considerentele ce ţin de legislativ, ONG-urile avertizează că legea promulgată de deputaţi va antrena un adevărat măcel în rândul păsărilor cântătoare şi va periclita existenţa altor specii. Potrivit SOR pentru 18 specii de păsări perioada de vânătoare a fost majorată cu până la trei luni, prelungirea perioadei de vânătoare suprapunându-se peste perioada de împerechere şi de creştere a puilor, ceea ce ar putea duce la periclitarea respectivelor specii: gâsca-de-vară, gârliţa mare, graurul, guguştiucul, lişiţa, raţa mare, raţa mică, raţa fluierătoare, raţa-cu-cap-castaniu, raţa moţată, raţa pestriţă, raţa sunătoare, raţa lingurar, raţa suliţar, raţa cârâitoare, raţa-cu-cap negru, sitarul de pădure.

Ornitologii cer, de asemenea, interzicerea vânătorii păsărilor cântătoare, arătând că România se situează printre ultimele ţări din UE unde este permis acest lucru. Dacă vânătorii români sunt foarte interesaţi mai degrabă de vânatul mare decât de păsări, în schimb vânătorii străini, în special italienii, nu se sfiesc să masacreze mii de păsări cântătoare pe care le folosesc pentru prepararea unor delicatese culinare extrem de scumpe.

În consecinţă, ornitologii atrag atenţia că deschiderea şi mai mult a pieţei către vânătorii străini, care, odată cu intrarea în vigoare a noii legi vor putea vâna în România doar în baza permisului de vânătoare (în timp ce înainte era nevoie şi de invitaţie) va conduce la un adevărat măcel în rândul păsărilor cântătoare.

"O a doua măsură extrem de periculoasă este permiterea vânătorii de către străini. Până acum, în România, cetăţenii străini puteau vâna, dar numai pe baza de invitaţie a administratorului unui fond cinegetic. De acum, străinii pot organiza vânători, iar experienţa ne spune că acestea au tendinţa să devină adevărate băi de sânge. În 2009, în Balta Mare a Brăilei, un braconier italian a fost prins cu 2000 de ciocârlani. În 2010, în judeţul Brăila au fost prinşi 15 braconieri italieni cu mii de ciocârlii, ciocârlani şi prepeliţe. În 2011, vameşii unguri au interceptat un transport de 11.000 de ciocârlii vânate în România, care plecau în Italia. În 2013, un alt italian este prins în Ialomiţa cu 5.400 de ciocârlii braconate. Toate aceste cazuri duc direct la concluzia că păsările cântătoare din România vor deveni în curând specii pe cale de dispariţie", susţin ornitologii de la SOR.

Reamintim că, pe 27 februarie a.c., deputaţii au votat o iniţiativă legislativă de modificare a legii vânătorii, deşi respectivul proiect legislativ a fost respins anterior de către Senat. Remus Cernea, unul dintre opozanţii acestei legi a explicat că uciderea din plăcere reprezintă o barbarie care ar trebui interzisă de lege.

Alocuţiunea sa contra vânătorii a fost întâmpinată cu huiduielile deputaţilor PSD: ”Am fost huiduit în plenul Camerei Deputaţilor de către un cor masiv venit dinspre fotoliile deputaţilor PSD, pentru că am folosit, în mod legitim, procedura, pentru a-mi explica votul împotriva legii vânătorii”, a declarat Cernea.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.