Fără amnistii şi fără graţieri! Liberalii cer Guvernului măsuri pentru rezolvarea problemei penitenciarelor

Problema penitenciarelor nu poate fi rezolvată prin amnistii şi graţieri, susţin liberalii, ci prin programe de reinserţie socială, măsuri legislative etc.
Ana Ion
18.07.2016

alte articole

(Captură Foto)
Ana Ion
18.07.2016

Pe fundalul revoltelor ce au zguduit penitenciarele româneşti, liberalii au adoptat luni o rezoluţie în care propun o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie şi se declară împotriva adoptării unei legi a amnistiei şi graţierii colective.

PNL consideră că promovarea unei noi legi a amnistiei şi graţierii colective nu va rezolva actuala problemă din penitenciare. O astfel de măsură poate induce un sentiment de teamă în societate, poate determina o presiune socială, va consuma noi resurse în cazul celor care nu se află într-o situaţie de reabilitare şi va duce în cele din urmă la acelaşi grad de ocupare în penitenciare, în condiţiile unei rate actuale de recidivă de 70% conform reprezentanţilor CSM", susţin liberalii în rezoluţia adoptată.

Liberalii mai adaugă, în textul rezoluţiei, că formaţiunea susţine promovarea altor măsuri de ameliorare a condiţiilor din penitenciare şi programe dedicate reinserţiei sociale a celor care au suferit pedepse privative de libertate.

Guvernul şi autorităţile abilitate trebuie să se concentreze asupra reducerii ratei de reîntoarcere în penitenciare a celor eliberaţi, prin operaţionalizarea Strategiei naţionale de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2015-2019, adoptată în 2015, şi a programului de probaţiune aflat din nefericire în stadiu incipient.

PNL propune amenajarea de spaţii de detenţie în cazărmile dezafectate, utilizând astfel regimul deschis şi semi-deschis, proiect demarat la începutul anului 2012 de Ministerul Justiţiei şi Ministerul Apărării şi aflat într-un stadiu incert.

PNL susţine garantarea respectării drepturilor omului pentru cei aflaţi în penitenciare, în limitele hotărârilor judecătoreşti (dreptul la viaţă, la sănătate şi la siguranţă personală). În acelaşi timp, PNL consideră inacceptabilă nerespectarea legilor care reglementează cadrul şi condiţiile de detenţie, dar şi modul în care de ani de zile sunt tolerate practici de corupţie şi abuzuri în penitenciare", susţin liberalii.

În concluzie, PNL solicită Guvernului şi Ministerului Justiţiei să prezinte la începutul sesiunii parlamentare măsurile legislative pentru soluţionarea acestei situaţii şi cere ca acestea să fie însoţite de un raport privind stadiul implementării măsurilor prevăzute în Strategia naţională de reintegrare socială a persoanelor private de libertate.

"Avertizăm asupra faptului că foarte multe din măsurile cuprinse în Planul de implementare a Strategiei au termene de 6 luni sau un an, termene care nu au fost respectate", concluzionează liberalii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor