Falimentul SVB: Acţiunile europene înregistrează cea mai mare creştere pe o zi din acest an, după trei zile de criză

(Captură Foto)

Acţiunile europene au înregistrat marţi cea mai mare creştere dintr-o singură zi din ultimele aproape trei luni, ajutate de perspectivele rezistente ale sectorului bancar din regiune, în contextul prăbuşirii Silicon Valley Bank (SVB), şi de optimismul tot mai mare privind o încetinire a ciclului de creştere a dobânzii de către Rezerva Federală.

Indicele pan-european STOXX 600 a închis în creştere cu 1,5%, revenind după cea mai gravă cădere de trei zile, de 3,9%, în acest an, relatează Reuters.

Băncile europene au recuperat 2,5%, după ce, luni, au înregistrat cea mai mare scădere într-o singură zi din ultimul an, în condiţiile în care măsurile luate de autorităţile de reglementare americane pentru garantarea depozitelor SVB nu au reuşit să liniştească investitorii.

De asemenea, indicele a înregistrat luni cea mai mare depreciere pe două zile, de 9,4%, de la izbucnirea războiului dintre Rusia şi Ucraina la începutul anului trecut.

"Scumpirea (băncilor) a fost cu adevărat exagerată", a declarat Gerry Fowler, şeful departamentului de strategie pentru acţiuni europene de la UBS.

"Piaţa realizează că este foarte posibil să se fi produs o molipsire emoţională, dar rezistenţa sectorului bancar european este mai mare decât se credea."

Mai mult, cancelarul german Olaf Scholz consideră că germanii nu ar trebui să aibă îngrijorări majore cu privire la repercusiunile SVB şi că autorităţile de reglementare au învăţat lecţiile crizei financiare globale din 2008.

De asemenea, investitorii aşteaptă cu nerăbdare decizia de majorare a dobânzii Băncii Centrale Europene de joi, care este preconizată să fie de 50 de puncte de bază.

Între timp, Deutsche Bank estimează o probabilitate mai mare ca BCE să majoreze dobânda cheie cu 25 de puncte de bază, având în vedere prăbuşirea SVB.

Bunurile industriale au fost vârful de lance al creşterilor în rândul indicilor sectoriali europeni, impulsionate de un salt de 7% al Rolls-Royce şi de o creştere de 3,3% a celei mai mari companii britanice din domeniul apărării, BAE Systems, datorită planurilor de construire a navelor pentru submarinele de atac cu propulsie nucleară pentru Australia.

Producătorul german de armament Rheinmetall, producătorul italian Leonardo, compania franceză Thales şi cea suedeză SAAB au înregistrat, de asemenea, un avans cuprins între 3% şi 4,6%.

Compania italiană Assicurazioni Generali a câştigat 3,6%, după ce asigurătorul a surprins investitorii prin majorarea dividendelor plătite.

Între timp, Close Brothers a scăzut cu 6%, ajungând la coada clasamentului STOXX 600, deoarece creşterea provizionului Novitas a avut influenţă asupra profitului său.

Credit Suisse a alunecat cu 0,8% după ce creditorul elveţian aflat în dificultate a declarat că "ieşirile de fonduri ale clienţilor s-au stabilizat la niveluri mult mai mici, dar nu s-au inversat încă" în raportul său anual pe 2022.