"FAKE-uri ieftine!" - Expert internaţional spulberă "fotografiile" postate de Lasconi cu Nicuşor Dan, Ponta şi Coldea

Fotografiile postate de Elena Lasconi pe pagina ei de Facebook, prin care încearcă să acrediteze ideea că Nicuşor Dan s-a întâlnit cu Florian Coldea, fostul şef SRI, şi cu Victor Ponta sunt falsuri ieftine, a declarat, pentru Epoch Times, Cătălin Grigoraş, expert recunoscut internaţional în domeniul analizei şi autentificării înregistrărilor audio şi video.
Redacţia noastră l-a rugat pe expertul folosit inclusiv de FBI să analizeze imaginile încărcate de Lasconi pe Facebook.
"Cele trei fotografii digitale de pe pagina sa de Facebook sunt incompatibile cu fotografii digitale originale. Cele trei fotografii conţin urme de editare computerizată ce constă cel puţin în inserarea în fotografii a celor trei persoane. În limbaj forensic, aceste imagini sunt cheap fake, adică fake-uri ieftine, de calitate redusă. Ar trebui ca cei care încearcă să folosească aceste imagini să pună la dispoziţie public fotografiile originale (dacă acestea există)", a afirmat Cătălin Grigoraş.
Expertul a arătat că:
În fotografia digitală în care se presupune că apare Victor Ponta:
- se distinge un gard de plasă;
- se observă capul persoanei în faţa gardului, iar corpul în spatele gardului;
- se observă un autoturism alb.
În fotografia digitală în care se presupune că apare fostul adjunct SRI Florin Coldea, în dreptul stopurilor maşinii şi a persoanei:
- partea de sus a gardului nu se observă;
- partea de jos a gardului se observă sub forma reflexiilor luminilor roşii ale stopurilor în elementele gardului;
- autoturismul alb nu se mai află în poziţia din fotografia în care apare Ponta.
În fotografia digitală în care se presupune că apare Nicuşor Dan:
- dacă urmărim conturul elementului din gard din dreptul feţei, gâtului şi cămăşii albe a persoanei, se observă că acesta apare şi dispare.
"Imaginile de pe Facebook disponibile publicului reprezintă versiuni comprimate distructiv şi ireversibil ale imaginilor încărcate de pe contul doamnei Lasconi. Este adevărat că, pentru o analiză suplimentară, ar fi util ca doamna Lasconi să pună la dispoziţie public fişierele cu fotografiile digitale aşa cum le-a primit pe email", a adăugat Cătălin Grigoraş.
Cine este Cătălin Grigoraş
În prezent director al National Center for Media Forensics din cadrul Universităţii Denver, Colorado, SUA, Cătălin Grigoraş este cunoscut în România ca expertul care a analizat înregistrarea video-audio din scandalul "Băsescu a lovit un copil".
În urmă cu şase ani, revista Wired sugera într-un articol că tehnica de investigare a inginerului român a fost folosită pentru descoperirea unui complot al Al-Qaeda. Datorită expertizei sale, este considerat o autoritate în analiza judiciară a înregistrărilor audio şi video, fiind consultat în cazuri importante care implică probe digitale, la serviciile sale apelând inclusiv FBI.
"Bomba" campaniei lansată de Elena Lasconi
Reamintim că Elena Lasconi a publicat pe pagina sa de Facebook o serie de fotografii despre care susţine că le-a primit de la un paparazzo, în care apar Nicuşor Dan şi persoane care seamănă cu Florian Coldea şi Victor Ponta. Fotografiile sunt neclare, iar cei trei NU sunt fotografiaţi împreună, ci separat. Se pare că Lasconi şi-a pregătit lovitura, căci, anterior, ea l-a întrebat pe Nicuşor Dan, la dezbaterea de la Antena 3, dacă s-a întâlnit cu Coldea, aceasta fiind practic o acuzaţie mascată.
Atât Nicuşor Dan, cât şi Victor Ponta au negat că a existat o întâlnire şi spun că imaginile sunt false. Reamintim că lidera USR l-a întrebat, insinuant, pe Nicuşor Dan în cadrul dezbaterii de ieri de la Antena 3 dacă a avut întâlniri cu Coldea.
După postarea Elenei Lasconi, Nicuşor Dan a organizat conferinţă de presă în cadrul căreia a declarat că fotografiile sunt un fals şi că va face plângere penală împotriva Elenei Lasconi pentru fals şi înşelăciune. Similar, şi Ponta a anunţat că se va adresa procurorilor în acest caz.