Faimosul designer Oscar de la Renta a murit la 82 de ani

Oscar de la Renta, designer faimos, a murit la 82 de ani.
Oscar de la Renta, designer faimos, a murit la 82 de ani. (Captură.)

Designerul de modă Oscar de la Renta, ale cărui haine au definit eleganţa în Statele Unite de generaţii şi au fost îndrăgite de primele doamne şi de vedetele de la Hollywood, a murit luni, la vârstă de 82 de ani.

Website-ul companiei sale a afişat numai o imagine cu semnătura mărcii sale înregistrate în alb pe un fundal bleumarin.

Presa americană a anunţat citându-i pe membrii familiei sale că acesta a murit în casa sa din Kent, Connecticut. În 2006 designerul a fost diagnosticat cu cancer.

La începutul lunii, brandul său de lux a anunţat că designerul britanic Peter Copping va prelua postul de director creativ al companiei dar va coopera îndeaproape cu de la Renta pentru proiectarea următoarei colecţii vestimentare.

Specializat în croitoria de lux europeană, de la Renta a muncit până la sfârşitul vieţii sale, cel mai recent design creat reprezentând rochia de mireasă concepută pentru avocatul pentru drepturile omului Amal Alamuddin, care s-a căsătorit cu vedeta de la Hollywood George Clooney în Veneţia, luna trecută.

Fiind unul din cei mai eminenţi designeri ai lumii, rochiile sale au fost purtate de primele doamne americane precum Jacqueline Kennedy, Nancy Reagan, Hillary Clinton şi Laura Bush, cât şi de vedete de film precum Sarah Jessica Parker.

Prietenii, celebrităţile şi tinerii designeri şi-au depus omagiile arătându-şi regretul faţă de pierderea unuia dintre cei mai eminenţi designeri ai Americii.

Fosta primă doamnă Bush a declarat că ea şi soţul său, George W. Bush, au fost ”marcaţi profund” de moartea creatorului de modă, precizând că acesta a proiectat hainele preferate ale ei şi ale fetelor sale gemene.

”Ne va fi dor de generozitatea lui Oscar şi de personalitatea sa caldă, carisma sa, şi de talentele sale minunate”, a precizat aceasta într-un comunicat.

Cântăreaţa americană Gloria Estefan a declarat despre de la Renta că a făcut parte dintre ”cele mai mari trei momente ale vieţii ei”.

”Multă iubire şi pace familiei sale şi tuturor celor care l-au iubit”, a notat aceasta pe Twitter.

”Sunt întristată să aud ştirile despre Oscar de la Renta. Mulţumesc pentru că mi-ai adus atât de multă frumuseţe în lume. RIP”, a notat Rebecca Minkoff.

”M-a întristat mult de pierderea unuia dintre cele mai mari simboluri ale modei din toate timpurile”, a notat designerul şi omul de afaceri Ivanka Trump.

Născut pe 22 iulie, 1932 în Republica Dominicană, de la Renta şi-a părăsit casa pentru a studia în Madrid şi pentru a munci ca ucenic al lui Cristobal Balenciaga.

În 1960 acesta s-a mutat în Franţa pentru a deveni asistent la Lanvin în Paris, unde a devenit parte a lumii haute coutere-ului, mutându-se apoi în Statele Unite pentru a munci la Elizabeth Arden.

Acesta şi-a creat marca emblemă în 1965 şi de-a lungul deceniilor a devenit unul din cei mai apreciaţi designeri din New York. El a creat haine de o eleganţă care străbate timpurile, elegantă şi complexă, care au fost îndrăgite de generaţii de femei.

De la Renta a fost de două ori preşedintele Consiliului de Designeri de Modă ai Americii şi a fost onorat cu o serie de premii.

În cariera sa lungă de cinci decenii, de la Renta a văzut cum compania sa a crescut devenind un imperiu de milioane de dolari care include îmbrăcăminte, parfumuri, o linie de haine casual şi o colecţie de nuntă, pe care a lansat-o în 2006.

Acesta s-a căsătorit de două ori, prima oară în 1967 cu Francoise de Langlade, un editor la French Vogue şi în 1989, la şase ani după moartea acesteia, s-a căsătorit cu Annette Reed, un filantrop american.

Popular şi carismatic, de la Renta şi-a clădit relaţii apropiate cu alţi colegi din branşă precum Karl Lagerfeld şi John Galliano, pe care l-a invitat să-şi petreacă timpul în atelierul său după ce cariera acestuia s-a prăbuşit din cauza unei remarci anti-semite.

”Toată lumea în viaţă necesită o a doua şansă”, a declarat Renta la acel moment. ”Cred că viaţa implică iertarea şi ajutarea oamenilor”.

Într-un interviu cu New York Magazine publicat anul trecut, de la Renta şi-a evaluat carierea şi schimbările din lumea modei.

”Este incredibil că în perioada când am venit la New York, femeile nu puteau purta o pereche de pantaloni la restaurant”.

”Mi-aş fi dorit ca bărbaţii să obţină în ultimii 100 de ani ceea ce au obţinut femeile în ultimii 50 de ani. Îmi pare rău să o spun, dar suntem cu adevărat proşti”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură