Exxon şi Rosneft ar putea începe producţia de ţiţei din zona arctică în 2018-2020
Giganţii petrolieri Exxon şi Rosneft ar putea începe producţia de ţiţei în 2018-2020 în cele trei perimetre unde colaborează în zona arctică a Rusiei, a declarat Igor Sechin, vicepremierul Rusiei, citat de RIA Novosti.
"Având în vedere faptul că forajele vor începe în 2015, activităţile de extracţie vor fi puse la punct în doi-trei ani, urmând ca producţia să înceapă în 2018-2020", a spus Sechin.
Americanii de la ExxonMobil, cea mai mare companie petrolieră din lume, şi ruşii de la Rosneft au încheiat anul trecut două parteneriate pentru explorarea a trei blocuri în zona arctică a Rusiei, respectiv a unui perimetru în Marea Neagră.
Rosneft deţine 66,7% din ambele joint-venture-uri.
Zona care urmează să fie explorată în parteneriat de cele două companii este considerată extrem de bogată în hidrocarburi.
„Acordul va permite accesul americanilor de la Exxon la zăcămintele uriaşe din Rusia, care ar putea însuma 36 de miliarde de barili de petrol, în timp ce Exxon va veni cu expertiză şi cu managementul de proiect”, scriau jurnaliştii de la Financial Times în urmă cu o săptămână.
Exxon se numără printre puţinele companii din lume care extrag petrol din zone îngheţate.
Presa a catalogat acordul dintre Exxon şi Rosneft drept cel mai important parteneriat ruso-american din istoria recentă.
Rosneft a încercat anul trecut un acord similar cu grupul britanic BP pentru a dezvolta aceleaşi teritorii din zona artică. Parteneriatul a fost însă blocat de miliardarii ruşi implicaţi în joint-venture-ul TNK-BP.
Exxon este prezent şi în România, unde colaborează cu Petrom pentru explorarea şi dezvoltarea perimetrului Neptun din Marea Neagră.
La începutul acestui an, cele două companii au anunţat primele descoperiri de gaze. Explorarea zonei costă un milion de dolari pe zi.