Extractul de turmeric loveşte însăşi rădăcina cancerului

Extrasul de turmeric are diverse beneficii pentru reducerea problemelor cardiovasculare. (www.greenmedinfo.com)
Sayer Ji
27.01.2023

În studiul intitulat "Targeting cancer stem cells by curcumin and clinical applications" (Ţintirea celulelor stem canceroase prin curcumină şi aplicaţii clinice), cercetătorii americani au evaluat polifenolul principal din condimentul indian cunoscut sub numele de curcumină pentru capacitatea sa de a ţinti celulele stem canceroase (CSC), despre care se crede că se află la originea formării tumorilor şi a malignităţii acestora.

În timp ce modelele convenţionale ale cancerului presupun că majoritatea celulelor canceroase din cadrul unei tumori posedă capacitatea de auto-reînnoire în grade diferite, modelul CSC asumă că "iniţierea, menţinerea şi creşterea unei tumori este determinată de o populaţie minoră de celule canceroase denumite celule stem canceroase (CSC)" şi că "aceste CSC suferă o auto-reînnoire continuă şi se diferenţiază în celule canceroase eterogene, producând noi tumori care recopiază tumorile parentale, în timp ce majoritatea celulelor canceroase nu au capacitatea de auto-reînnoire".

Cu alte cuvinte, CSC-urile se află în vârful unei ierarhii de celule din cadrul tumorii şi sunt "mama" diverselor celule fiice care o compun, dintre care cele mai multe sunt intrinsec benigne. În cadrul studiului, tratamentul convenţional cu chimioterapie şi radioterapie s-a dovedit incapabil să identifice cauza recidivei tumorale post-tratament mediată de CSC, care, la om, se poate manifesta după zeci de ani de la tratamentul iniţial.

Deşi a fost posibil să se distrugă o tumoare prin intervenţie chirurgicală, chimioterapie şi radioterapie, populaţiile CSC au fost adesea neafectate sau chiar îmbogăţite în urma tratamentului. Atunci când masa tumorală a recidivat, aceasta a devenit adesea mai invazivă şi mai rezistentă la tratament, ceea ce a dus la decesul pacientului - decese care sunt adesea trecute în mod inexact sau fals ca nefiind legate de tratament.

Având în vedere că tratamentul convenţional poate determina o tumoare intrinsec benignă (adică aşa-numitele tumori indolente) să devină mai invazivă prin creşterea numărului de celule stem canceroase rezistente în mod intrinsec, în timp ce ucide celulele fiice mai puţin sau deloc dăunătoare, sunt necesare acum mai mult ca niciodată abordări terapeutice alternative.

Turmericul (curcumina) ucide celulele stem canceroase

Turmericul şi extractul de curcumină au fost îndelung studiate pentru capacitatea lor de a distruge diverse tipuri de celule canceroase. De fapt, literatura de specialitate este atât de abundentă încât este surprinzător şi descurajator faptul că atât de mulţi pacienţi care au nevoie de tratamente sigure, eficiente şi accesibile nu primesc informaţii despre acestea.

Studiul a identificat o serie de moduri în care curcumina oferă o terapie ideală de ţintire a CSC, printre care:

Reglarea căii de auto-reînnoire a CSC: curcumina pare să influenţeze direct şi indirect cel puţin trei căi de auto-reînnoire în cadrul celulelor stem canceroase, şi anume, Wnt/b-catenin, sonic hedgehog 89 (SHH) şi Notch. Autorii enumeră 12 linii de celule canceroase diferite pe care curcumina pare să le influenţeze în mod pozitiv.

Modularea microARN: microARN-urile sunt secvenţe scurte de ARN necodificatoare care reglează aproximativ 33% din genele codificatoare de proteine din genomul uman. Aceştia se leagă de ARN-uri mesager (ARNm) ţintă, ducând la degradarea sau inactivarea acestora. S-a constatat că curcumina modifică manifestarea microARN-urilor în celulele stem canceroase într-un mod care ar sugera o puternică suprimare a formării tumorilor.

Activitate anticancerigenă directă: Curcumina prezintă capacitatea de a distruge selectiv celulele canceroase faţă de celulele sănătoase şi sinergizează cu agenţii chimioterapici convenţionali, făcându-i mai eficienţi (în unele cazuri, mai puţin dăunători).

Cercetătorii au evaluat siguranţa şi tolerabilitatea tuturor cercetărilor disponibile privind curcumina în studiile asupra cancerului la om şi nu au găsit niciun motiv de îngrijorare. De asemenea, aceştia au remarcat: "Curcumina, ca remediu natural de mii de ani, s-a dovedit a fi bine tolerată şi nu provoacă nicio toxicitate semnificativă în mai multe studii clinice."

Concluzia studiului

"Curcumina, precum şi formele sale modificate (analogi sau formule încapsulate în nanoparticule), a demonstrat un mare potenţial de inhibare a CSC-urilor în mai multe tipuri de cancer (...), inclusiv în cazul gliomului, cancerului de sân, colorectal, pancreatic, cerebral şi esofagian. Unii analogi (de exemplu, CDF) şi derivate (de exemplu, forma bazată pe nanotehnologie) au prezentat o eficacitate îmbunătăţită împotriva celulelor de tip CSC şi o capacitate mai mare de inhibare a creşterii în tumori. Este promiţător să se evalueze curcumina şi formele sale modificate în alte tipuri de CSC-uri."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor