Extinderea spaţiului Schengen, discutată abia în februarie 2013. Care ar fi motivul
alte articole
Miniştrii de Interne din UE nu vor mai discuta săptămâna viitoare subiectul extinderii spaţiului Schengen, care priveşte direct şi România. Dezbaterile pe această temă vor avea loc abia în februarie 2013, relatează publicaţia European Voice.
Motivul amânării succesive a luării unei decizii privind extinderea ar fi legat de dorinţa miniştrilor de interne din UE de a aştepta publicarea raportului asupra Mecanismului de Cooperare şi Cooperare (MCV) referitor la România, a cărui finalizare este aşteptată până la sfârşitul lui 2012.
Şeful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne, Marian Tutilescu, a declarat recent că şansele României de aderare în viitorul apropiat la spaţiul Schengen au scăzut. Amânarea aderării s-ar putea produce şi din cauză că în Olanda au loc alegeri chiar în preajma Consiliului JAI, a mai precizat Tutilescu.
Îndoieli privind aderarea rapidă a României
Declaraţiile oficialului român vin după ce ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, şi-a exprimat îndoiala cu privire la o aderare apropiată a României şi Bulgăriei la spaţiul Schengen. "Se poate ca anularea prevăzută a controalelor pe aeroporturi şi în porturi să fie întârziată în continuare", a spus el într-un interviu pentru cotidianul regional german Hamburger Abendblatt, adăugând că "nu vede pentru mult timp (de-acum înainte) deschiderea frontierelor terestre".
Reacţii ministrului german era de aşteptat, a declarat Tutilescu. "Într-o oarecare măsură era de aşteptat, dar deocamdată nu avem reacţii oficiale. Ca atare, abordarea privind aderarea în două trepte a României şi Bulgăriei o vom menţine ca obiectiv pentru următorul Consiliu de Justiţie şi Afaceri Interne din septembrie. Pentru că România îndeplineşte absolut toate cerinţele tehnice, am stabilit cu ocazia ultimului Consiliu JAI că între raportul pe justiţie şi aderarea la Spaţiul Schengen, între Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi problematica Schengen nu există o legătură juridică şi nu poate fi făcută o legătură juridică, dar pe de altă parte ştim cu toţii că avem nevoie de unanimitate în vot, aşa încât nu exclud posibile reacţii negative la acest Consiliu", a apreciat Tutilescu.
Tutilescu a mai declarat că, în opinia sa, abia în martie 2013, România "ar putea avea o decizie pozitivă" cu privire la aderarea la Spaţiul Schengen.