Expoziţie dedicată profesorului George Enescu, promotor al copiilor-minune

Pianistul Valentin Gheorghiu în anii copilăriei. (Muzeul Naţional George Enescu)
Oana Moisescu
22.03.2013

Muzeul Naţional „George Enescu” în parteneriat cu Epoch Times România are bucuria să vă invite luni, 25 martie 2013, ora 18,00 la Palatul Cantacuzino, sediul său din Calea Victoriei nr.141, la vernisajul expoziţiei George Enescu, promotor al copiilor-minune

Modestia proverbială a lui George Enescu a ascuns multă vreme o latură încă demnă de adăugat la statura umană excepţională a acestui mare muzician: dragostea faţă de micii artişti, mai ales faţă de copiii-minune. A-i descoperi pe Socrate Barozzi, Mircea Bârsan şi Vasile Filip la Iaşi, pe Mîndru Katz la Buzău, pe Valentin Gheorghiu la Galaţi, pe Mihai Constantinescu la Chişinău, de exemplu, şi a-i aduce la Bucureşti (pe unii cu întreaga familie!) pentru studii profesionale superioare, constituie o performanţă greu de imaginat în urmă cu peste 80 de ani în România. Argumentul decisiv al maestrului de a convinge părinţii copiilor-minune să-şi lase odraslele talentate să-şi urmeze destinul artistic pornea din propriul exemplu: întâlnirea cu Eduard Caudella.

Lecţia profesorului Caudella l-a marcat profund pe viitorul profesor George Enescu, chemat să descopere, să instruiască şi să-i promoveze pe copiii-minune întâlniţi în cariera sa de pedagog al artei sunetelor.

Bernard Gavoty avea să consemneze, în Amintirile lui George Enescu (ed. Curtea Veche, 2005) următoarele sfaturi ale maestrului:

„Unui tânăr [...] care ar veni să-mi ceară sfatul, i-aş spune următoarele:

Fii tu însuţi. Nu trăi cu teama că eşti mai bun sau mai puţin bun decât vecinul tău. Dacă ai ceva de spus, fă-o, în felul tău şi va fi bine. Dacă nu ai nimic de spus, taci, şi nici aşa nu va fi rău.

Nu fi obsedat de noţiunea de progres artistic. În materie de artă, nu progresezi decât cu condiţia să înaintezi foarte încet.

Nu căuta un limbaj nou. Caută un limbaj al tău, adică mijlocul de a exprima exact ce este în tine. Originalitatea se naşte în cel ce nu o caută

Realizată cu sprijinul prof.univ.dr.Viorel Cosma, expoziţia de faţă a Muzeului Naţional „George Enescu” îşi propune să dezvăluie într-o manieră inedită implicarea muzicianului în descoperirea şi susţinerea unora dintre copiii-minune ai artei sunetelor. Pentru prima dată vor fi prezentate publicului fotografii şi documente din arhiva Muzeului Naţional „George Enescu” şi din colecţiile particulare Viorel Cosma, Valentin Gheorghiu şi Sanda Brediceanu.

Prezent la eveniment, muzicologul Viorel Cosma ne va vorbi despre făuritorii lumii magice a artei sunetelor.

În armonie cu tema expoziţiei, un recital al tinerilor Mircea Dumitrescu (vioară), Sânziana Voinea-Manea (pian) şi Andrei Licareţ (pian) va încheia acesta seară deosebită, închinată muzicii.

Expoziţia va fi deschisă pentru public în perioada 26 martie- 25 mai 2013, de marţi până duminică, între orele 10,00 -17,00.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor