Expoziţia permanentă "Moldova Sovietică: între mituri şi gulag" vernisată la Chişinău

Premierul moldovean, Vlad Filat
Premierul moldovean, Vlad Filat (PETRAS MALUKAS/AFP/Getty Images)
Tatiana Chiriac
14.06.2012

Prim-ministrul Vlad Filat a participat la 13 iunie, la inaugurarea Expoziţiei permanente ,,Moldova Sovietică: între mituri şi gulag” a Muzeului Victimelor Deportărilor şi Represiunilor Politice. Expoziţia muzeului este amenajată în edificiul central al Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie al Moldovei, str. 31 August 121-A, din municipiul Chişinău şi este dedicată victimelor celor două valuri de deportări care au avut loc în anii 1941 şi 1949. La eveniment au participat deputaţi, reprezentanţi ai corpului diplomatic, oameni de cultură, victime ale deportărilor.

La vernisajul expoziţiei, Premierul a spus că deportările care au avut loc în anul 1941 şi 1949 sunt cele mai tragice evenimente din istoria ţării. V. Filat a reamintit că, în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, au fost deportaţi cel puţin 3470 familii ceea ce înseamnă 22648 persoane, iar în cadrul operaţiunii criminale „Sud" din 6 iulie 1949 au fost deportaţi alte 11293 familii, adică 35050 persoane.

„Doar în anii 1941 şi 1949 au fost deportate 14760 familii ori 57698 persoane. La aceste cifre se adaugă persoanele deportate şi jertfele asasinărilor în masă din RASSM în perioada anilor 1937 - 1938, dar şi persoanele deportate la 1 aprilie 1951, când, în cadrul operaţiunii „Nord", au fost duse 723 familii ceea ce înseamnă 2617 persoane. În acele vremuri grele au fost ,,ridicaţi" cei mai destoinici fii şi fiice ale neamului, personalităţi cu alese calităţi sufleteşti, iubitori de frumos, de viaţă şi cu o puternică voinţă de a supravieţui, de a învinge şi a reveni la baştină în Moldova", a spus Vlad Filat.

Premierul a menţionat că „aceste acţiuni barbare, criminale, sângeroase, ilegale şi inumane ale regimului stalinist, au fost realizate pe principiu de clasă şi ideologie".

„Deportările masive efectuate de pe teritoriul Moldovei Sovietice au lăsat o rană adâncă în inimile celor care au fost supuşi calvarului, dar şi în sufletul rudelor, părinţilor, copiilor, nepoţilor şi strănepoţilor, atât ale celor care au supravieţuit, cât şi a celor care au rămas în pământul veşnic îngheţat, departe de baştină. Aceste crime au lăsat o rană şi în conştiinţa poporului Republicii Moldova. Calvarul deportărilor nu trebuie uitat. Despre el trebuie să discutăm, să scriem, să avem filme documentare, emisiuni radio şi TV. Este de datoria noastră ca tânăra generaţie să cunoască încă de pe băncile şcolii adevărul istoric despre consecinţele deportărilor criminale", a opinat Prim-ministrul.

Valentina Sturză, Preşedinta Asociaţiei foştilor deportaţi şi deţinuţi politici, a spus că generaţia tânără trebuie cunoască tragicele evenimente prin care au trecut cetăţenii ţării noastre. Ea a adus mulţumiri Guvernului R. Moldova pentru grija pe care o poartă victimelor deportărilor, menţionând că nicio guvernare de până acum nu a tratat cu atâta grijă aceste persoane şi trecutul nostru istoric.

Valentina Sturză a apreciat faptul că expoziţia ,,Moldova Sovietică: între mituri şi gulag"este inaugurată anume la 13 iunie, căci aduce un omagiu tuturor victimelor regimului totalitar stalinist, dar şi oferă generaţiilor tinere posibilitatea de a cunoaşte mai bine ce s-a întâmplat atunci. Ea a lansat un apel către oficiali de a ridica şi un monument în memoria persoanelor deportate, cât şi de a inaugura cât mai rapid Muzeul Victimelor Deportărilor şi Represiunilor Politice.

Menţionăm că Expoziţia întruneşte 600 de obiecte expoziţionale, printre care documente istorice, fotografii, obiecte, haine, memorii, care reflectată una din cele mai tragice perioade în istoria poporului nostru. De asemenea, aici sunt expuse în premieră materiale din arhiva Serviciului de Informaţii şi Securitate şi este amenajat un birou al unui NKVD-st sovietic, care este dotat cu mobilier şi tehnică originală din perioada respectivă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor