Explozii puternice la o staţie GPL din Crevedia: Doi morţi şi zeci de victime, unele cu arsuri grave / S-a activat PLANUL ROŞU

UPDATE. Şeful DSU Raed Arafat a confirmat că încă o persoană şi-a pierdut viaţa în urma incendiului. Avea arsuri pe 95% din suprafaţa corpului.
* * *
UPDATE. În jurul orei 3:00 a plecat prima aeronava Ministerului Apărării de la Baza 90 pentru a duce doi pompieri în Belgia, la spitalul militar de acolo. Ei sunt primii doi pacienţi care beneficiază de Mecanismul European de Protecţie Civilă. Fiecare are arsuri pe aproximativ 50-60%.
Cea de-a doua aeronavă C 27J Spartan a decolalat la ora 08.00 cu destinaţia Milano, Italia, pentru transportul a încă doi pacienţi care au suferit arsuri.
* * *
UPDATE. La data de 26 august 2023, în localitatea Crevedia din judeţul Dâmboviţa s-au produs mai multe explozii la o staţie GPL, eveniment soldat cu 58 de victime, după cum urmează:
- 8 victime după prima explozie, dintre care 1 persoană decedată (infarct, fără arsuri) şi 7 persoane rănite ( 3 cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, 4 cu arsuri transportate la Spitalul Bagdasar-Arseni);
- 50 de victime, după a doua explozie, dintre care 3 persoane rănite transportate la UPU Târgovişte, 47 persoane la unităţi sanitare din municipiul Bucureşti, cu arsuri şi traumatisme.
Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 poliţişti si 2 jandarmi).
La momentul raportării (ora 2:00), 54 persoane sunt internate în diverse secţii ale unităţilor sanitare, 10 dintre acestea fiind intubate.
Odată cu activarea Planului Roşu de Intervenţie, care presupune suplimentarea echipajelor operative, inclusiv a celor medicale, la faţa locului au fost angrenate următoarele forţe de intervenţie:
ISU DB: 6 autospeciale de stingere, 1 autospecială pentru transport victime multiple, 11 ambulanţe SMURD , 2 puncte medicale avansate.
ISU BIF - 14 autospeciale de stingere, 1 autospecială cu roboţi, 1 autospecială de stingere cu pulbere şi azot, 1 autoscară, 2 puncte medicale avansate, 7 ambulanţe SMURD, 4 ambulanţe SMURD cu medic, 1 echipaj CBRN, 1 punct de comandă mobil, 1 descarcerare.
ISU PH - 3 autospeciale de stingere.
1 elicopter SMURD
9 echipaje SAJ Dâmboviţa
IGPR – 29 de poliţişti;
IGJR – 30 de Jandarmi.
Totodată, pentru protecţia cetăţenilor, a fost stabilit un perimetru de siguranţă pe o distanţă de aproximativ 800 metri faţă de locul intervenţiei şi au fost evacuaţi preventiv aproximativ 3.000 locuitori. De asemenea, în proximitatea zonei de manifestare a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului Ro-alert.
La nivelul Ministerului Afacerilor Interne, în prezenţa premierului României, Marcel Ciolacu, şi a ministrului afacerilor interne, Cătălin Predoiu, a fost constituită o celulă de criză, care a reunit şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii. Pe lângă aspectele operaţionale destinate gestionării optime a acestei situaţiei complexe, au fost operaţionalizate şi două linii TELVERDE, unde aparţinătorii victimelor exploziei din judeţul Dâmboviţa au putut afla informaţii despre starea celor afectaţi de acest nefericit eveniment.
Urmare acestui eveniment, a fost activat Mecanismul European de Protecţie Civilă, cu scopul realizării, în regim de urgenţă a transferului pacienţilor puternic afectaţi, pentru acordarea îngrijirilor medicale care se impun marilor arşi.
Astfel, primii pacienţi vor fi transferaţi cu o aeronavă aflată în dotarea MAPN, la o unitate sanitară din Bruxelles, urmând ca pe parcursul zilei să se realizeze şi altele, în vederea efectuării intervenţiilor medicale de specialitate.
* * *
UPDATE. Firma unde a avut loc explozia soldată cu zeci de victime este a fiului primarului PSD din Caracal, potrivit Digi24.
* * *
UPDATE. La spitalul militar din Bruxelles vor ajunge în această noapte doi dintre pacienţi (pompieri), iar alţi doi vor ajunge în Italia.
* * *
UPDATE. Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj în urma tragediei. cerând măsuri urgente din partea autorităţilor.
"O nouă tragedie a zguduit în această seară România şi sunt profund îndurerat că exploziile de la Crevedia s-au soldat cu victime. Transmit condoleanţe familiilor îndurerate şi le urez însănătoşire grabnică celor răniţi. În acest moment, prioritatea zero este să le oferim celor afectaţi tot sprijinul necesar şi să le facilităm accesul la tratament în regim de urgenţă. De îndată ce situaţia din zona de risc va fi stabilizată, trebuie demarată rapid o anchetă pentru a afla dacă legea şi regulile au fost încălcate. Solicit autorităţilor luarea de măsuri urgente pentru cei răniţi astfel încât tragediile din trecut să nu se mai repete."
* * *
UPDATE. Situaţia actualizată a victimelor este următoarea:
- Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti - 27 victime (4 intubaţi)
- Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar Arseni - 13 victime (3 intubaţi)
- Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti - 2 victime
- Spitalul de Arşi - 4 victime (1 intubat)
Guvernul a transmis că mecanismul european va fi folosit pentru toţi cei intubaţi în primul rând. Se fac demersuri chiar acum în acest sens.

* * *
Explozii puternice au avut loc, sâmbătă seară, la o staţie GPL din Crevedia, judeţul Dâmboviţa. În urma primei explozii, o persoană a murit şi alte şapte au fost grav rănite. După a doua deflagraţie, 26 de pompieri au fost răniţi.
Autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie, iar traficul pe DN 1A este blocat complet. Au fost evacuaţi 3.000 de oameni.
Premierul Marcel Ciolacu s-a dus, de asemenea, la celula de criză de la MAI. După ce pacienţii vor fi stabilizaţi, se va decide dacă va fi activat mecanimsul de protecţie civilă al UE pentru a fi transferaţi în străinătate.
Ar fi avut loc patru explozii la Crevedia. Au explodat cisterne pline de combustibil aflate într-o staţie GPL.
"Au intervenit echipaje ale Serviciilor de Ambulanţă Bucureşti Ilfov şi Dâmboviţa şi SMURD, care au acordat asistenţă medicală de urgenţă şi au transportat victimele la spitale de urgenţă din Capitală: Floreasca, Universitar şi Bagdasar Arseni. Din informaţiile pe care le avem până în prezent, s-au înregistrat 7 răniţi (4 dintre aceştia sunt intubaţi) şi un deces. Cifrele sunt provizorii şi le vom actualiza pe măsură ce apar noi informaţii", a transmis Ministerul Sănătăţii după prima explozie.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, la Digi24, că examinează posibilitatea transferului în străinătate al pacienţilor cu arsuri grave.
"Există şi decese. Există victime care au diferite grade de arsuri pe corp. Una dintre ele, cu arsuri extinse, este la Spitalul de Arşi. Celelalte sunt îndrumate către spitalele care au secţii de arşi, respectiv Bagdasar şi Floreasca. Examinăm şi vom lua o decizie dacă este nevoie să transferăm în străinătate unii dintre aceşti pacienţi, în cazul în care la spitalele din Bucureşti va fi depăşită capacitatea de intervenţie", a precizat Rafila, citat de Hotnews.