Explicaţia găsită de Guvern: Listele electorale se modifică tot timpul
alte articole
Listele electorale se modifică în permanenţă şi de aceea s-a pus problema veridicităţii lor, a declarat ministrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre. Procesul de actualizare a listelor permanente nu se întrerupe brusc, iar modificările sunt în mod obligatoriu operate de primari şi verificate apoi de Autoritatea Electorală Permanentă.
"Obligaţia verificării acestui lucru revine AEP. În primul rând, există baza de date, Registrul Naţional de Evidenţa Persoanelor, în care se operează continuu, când cineva moare, când cineva se naşte, tot timpul sunt intrări şi ieşiri. Aceasta în condiţiile în care datele se comunică la serviciile de evidenţă, adică omul vine, îşi depune certificat de naştere pentru copil sau certificat de deces pentru cel care moare. Serviciile respective la rândul lor au obligaţia să-l opereze, în baza actelor pe care le produc, în baza de date", a susţinut Dobre.
Când au loc alegeri sau un referendum, se stabileşte un calendar, prin hotărâre de Guvern. "Procedura e în felul următor: există un termen la care Direcţia Naţională, prin toate structurile judeţene, tipăreşte lista electorală, care e tot timpul în baza de date. Primarul localităţii are o perioadă de a verifica aceste liste, la alegeri în vreo 30 de zile, la referendum e un termen mai scurt cu vreo 10 zile. În această perioadă serviciul de evidenţă, care este în subordinea primăriei, verifică dacă cetăţenii sunt, dacă listele sunt actualizate. În acelaşi timp, cetăţeanul are posibilitatea să verifice, să vadă este, nu este şi să facă contestaţie către primar, să spună: «Dom’le, taică-miu nu mai e, asta e, pot să-l scoţi. Sau eu nu figurez, sau la adresa la care trebuia să fie şi fiu-miu, nu este şamd». Primarul este obligat, într-un termen de 2-3 zile, să emită dispoziţie prin care reglementează sau nu reglementează solicitarea, având dreptul să se adreseze şi justiţiei în cazul în care este nemulţumit", a declarat Dobre.