Iurie Leancă premiat cu cea mai înaltă distincţie a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

Premierul moldovean Iurie Leancă.
Premierul moldovean Iurie Leancă. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Prim-ministrul Iurie Leancă va primi cea mai înaltă distincţie a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru realizările obţinute în domeniul controlului tutunului, transmite Biroul comunicare şi relaţii cu presă al Guvernului. Premiul, care reprezintă o medalie şi o diplomă de recunoştinţă, este oferit cu prilejul Zilei Mondiale fără Tutun, marcată anual la 31 mai, scrie Moldpres.

Şeful Guvernului de la Chişinău se numără printre cei 37 de premiaţi din lume: reprezentanţi ai Executivelor, instituţii sau organizaţii care au realizat progrese în lupta cu fumatul. Din regiunea europeană doar cinci persoane s-au ales cu această distincţie. Pe lingă Iurie Leancă se numără Comisarul european pentru Sănătate, miniştrii Sănătăţii din Irlanda şi Lituania şi directorul „FRESH/Smokefree” din Marea Britanie şi Irlanda.

Directorul general al OMS, Margaret Chan, va veni la Chişinău să îi înmâneze personal lui Iurie Leancă acest premiu.

În fiecare an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii oferă distincţii personalităţilor din întreaga lume, care s-au manifestat activ în domeniul controlului tutunului. Premiul se dă din anul 1988.

Anul trecut, la 17 decembrie, Guvernul a aprobat o decizie fără precedent pentru ţara noastră privind controlul tutunului. Proiectul interzice fumatul în spaţiile publice închise şi semiînchise, la locul de muncă şi în transportul public şi introduce sancţiuni aţiţ pentru gestionarii spaţiilor în care este interzis fumatul, cit şi pentru fumători.

La scurt timp, Premierul Iurie Leancă s-a lansat într-o campanie antifumat. Şeful Executivului a apărut într-un spot video în care îndemna oamenii să renunţe la fumat, avertizând despre pericolul tutunului asupra sănătăţii. Prim-ministrul atrăgea atenţia că Moldova a ajuns pe locul patru în Europa după numărul de fumători, cu aproape 750 de mii de dependenţi de nicotină.