Experţii CPR: De Ziua Internaţională a Anticorupţiei, linişte monumentală la Chişinău
alte articole
Iniţiativa Centrului pentru Politici şi Reforme (CPR) Moldova privind declararea anului 2019 - Anul luptei împotriva corupţiei, a fost respinsă de către Parlamentul Republicii Moldova, deputaţii nedorind măcar să mimeze o discuţie, deşi în acest sens au semnat peste 50 de organizaţii. Dezbateri serioase despre problema corupţiei nu au avut loc de ceva timp în societate, iar acest lucru este, este potrivit experţilor CPR Moldova, în primul rând, meritul celor ce ne conduc statul RM.
„Pe 9 decembrie, este Ziua Internaţională a Anticorupţiei. În Republica Moldova, unde corupţia este constant în top trei probleme, unde nivelul de percepţie al corupţiei marchează de doi ani încoace cel mai înalt scor şi unde corupţia afectează calitatea vieţii fiecărui cetăţean, dar şi funcţionarea statului de drept, politicienii de la guvernare au tăcut. O tăcere apăsătoare în condiţiile în care îţi asumi o guvernare pro-Moldova, promiţi o viaţă mai bună, servicii publice mai calitative, locuri de muncă bine plătite, dar nu menţionezi şi nu te angajezi într-o luptă transparentă şi permanentă împotriva corupţiei”, au menţionat experţii CPR.
Mai mult decât atât, aceştia au declarat că după publicarea mesajului preşedintelui român, Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Internaţionale a Anticorupţiei, s-au aşteptat la un mesaj asemănător şi din partea autorităţilor centrale de la Chişinău, la un apel ce ar fi enunţat importanţa promovării unor standarde de integritate, a acţiunilor specifice pentru implementarea prevederilor convenţiei ONU împotriva corupţiei şi condamnarea corupţiei sistemice, care, „apropo, îi privează pe cetăţenii acestei ţări de un trai decent şi reprezintă una dintre cele mai importante ameninţări la adresa statului de drept şi a democraţiei per ansamblu”.
Cu toate că la nivel mondial Ziua Internaţională a Anticorupţiei este celebrată pe 9 decembrie de 15 ani deja, în acest an în Republica Moldova, Ziua de 9 decembrie a fost consemnată într-o linişte monumentală. Deşi un mesaj din partea autorităţilor de la Chişinău ar fi fost perceput doar ca o pură formalitate, fără angajamente reale, experţii s-ar fi aşteptat totuşi măcar la un comunicat din partea unor autorităţi cu rol central în implementarea prevederilor convenţiei ONU, sau la un apel public verbalizat de oficialii de la Chişinău.
„Se pare, însă, că ceea ce populaţia percepe ca fiind o primordialitate, nu este tocmai în capul listei pentru cei de la cârma ţării. Şi, deşi pe parcursul ultimilor ani au fost condamnate mai multe persoane pentru acte de corupţie şi adoptate unele proiecte de legi ce aveau, cel puţin de formă, menirea să amelioreze situaţia în cazul corupţiei la nivel înalt, implementarea lor e defectuoasă.
Totodată, au fost promovate iniţiative care par să fi avut scop legalizarea mijloacelor de provenienţă frauduloasă şi liberarea de răspundere penală a celor ce au comis infracţiuni economice. Drept exemplu – binecunoscutele proiecte de lege ce au provocat nenumărate critici, precum cele privind “decriminalizarea infracţiunilor economice” şi “liberalizarea capitalului şi stimulare fiscală”, dar şi la legea privind acordarea cetăţeniei în schimbul unor investiţii, care a stârnit nu mai puţine reacţii contradictorii”, se mai arată în comunicatul CPR Moldova.
Cu toate că, au adăugat experţii, ziua de 9 decembrie putea fi, pentru oficialii de la Chişinău, ocazia perfectă pentru a prelua o frumoasă iniţiativă, susţinută de numeroşi reprezentanţi ai societăţii civile, mass-mediei şi mediului de afaceri, aceştia au refuzat. Motivul omiterii subiectului anticorupţiei este evident, întrucât, consideră CPR, „statul eşuează, fie din incapacitate, fie din lipsă de voinţă, să adreseze eficient problema corupţiei. Putem, deci, presupune că lupta împotriva corupţiei nu va figura nici în felicitările de Anul Nou ale demnitarilor moldoveni”.