Dumitru Alaiba: Deimisia lui Cioclea înainte de alegeri ridică multe semne de întrebare

Va dura vreo câteva luni până când toţi vor înţelege ce înseamnă demisia lui Sergiu Cioclea de la BNM cu câteva luni înaintea alegerilor parlamentare, mai ales că odată cu venirea lui „au fost făcuţi câţiva paşi în direcţia corectă”, a menţionat directorul CPR.
Dumitru Alaiba, director de programe CPR Moldova (europalibera.org)
Maria Maevschi
21.11.2018

Plecarea guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, riscă să stopeze, sau să compromită fragiul succes al administraţiei BNM, consideră directorul Centrului pentru Politici şi Reforme (CPR) Moldova, Dumitru Alaiba. Mai mult decât atât, activistul civic a ţinut să specifice că sistemul bancar moldovenesc era ruinat şi dominat de carteluri, însă odată cu venirea lui Cioclea „au fost făcuţi câţiva paşi în direcţia corectă, să nu negăm evidentul”.

„De nevoie, în 2016 proaspăta guvernare PD a trebuit să facă ceva reforme. Toate tunurile erau pe ei (deseori, personal) şi Moldova falimenta. Finanţare nu era. Au făcut ceva reforme şi au încercat să le propună drept alternativă investigării furtului miliardului (unde dezinformarea era în plin avânt), dar au cam eşuat. Reforme pe ruine. E ca şi cum ai desena marcaj rutier peste gropile din asfalt. Avem şi aşa cazuri, nu?”, a scris Dumitru Alaiba pe blogul său.

Cu toate că partidul de guvernământ a permis anumite reforme, activistul civic a punctat că ele, totuşi, nu au fost admise din brusc avânt de patriotism şi dragoste de ţară, întrucât este vorba despre aceiaşi oameni care blocau reformele din 2009, iar ulterior ar fi găsit „brusc” voinţă politică şi au permis oamenilor de la BNM să lucreze.

Acesta a punctat că până în 2016, Partidul Democrat era principala frână a transparentizării acţionariatului din bănci, ani la rând, adăugând că încă din 2011 în Moldova se luptă pentru scoaterea off-shore-urilor din bănci, a responsabilizării managementului băncilor, a atragerii acţionarilor credibili în băncile comerciale, lista fiind mult prea mare şi cu mult mai multe exemple punctuale.

După ce sistemul bancar a fost ruinat de furtul miliardului şi de spălarea a 22 miliarde dolari din Rusia, brusc au găsit ”voinţă politică” pentru reforme, mai exact după ce şi-au umplut buzunarele au început a face reforme pe ruine, a subliniat Alaiba.

„Sistemul bancar în calitate de schemă era prea fierbinte şi toţi erau cu ochii pe băncile moldoveneşti. Cei de la BNM pur şi simplu au fost lăsaţi în pace ceva timp. Au fost linii roşii, sunt sigur. De exemplu, să nu fi fost linii roşii, Sergiu Cioclea îşi începea mandatul cu o investigaţie internă, comunicată public, despre cine şi cum a acţionat în interiorul BNM, când se fură miliardul.

Sau insista pe publicarea raportului Kroll 2 în întregime. Sau pur şi simplu era mai guraliv în public, de exemplu atunci când alte autorităţi (Ministerul Finanţelor în primul rând) dezinformau activ. Sau spunea măcar ceva despre pamfletul pe nume Strategie de recuperare a activelor (pe care noi am botezat-o ”strategie de convingere”)”, se mai arată în postarea directorului CPR Moldova.

Astfel, Dumitru Alaiba consideră plecarea lui Sergiu Cioclea de la BNM ca fiind un semn rău pentru partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova şi un minus de încredere pentru actuala guvernare de la Chişinău.

„Când îl împingi vizibil (înainte de alegeri, apropos) în demisie prematură pe omul în care lumea dinafară are încredere, ridici multe semne de întrebare. O să dureze vreo câteva luni până toţi o să înţeleagă ce anume s-a întâmplat şi orice explicaţie, cât de convingătoare, va fi primită cu o doză mare de scepticism. Ce anume s-a întâmplat, sau ce anume se pregăteşte, o să aflăm doar peste ceva timp. După ce fapta s-a consumat şi va trebui doar să ţipăm şi să protestăm”, a conchis Alaiba.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor