2019 – Anul Anticorupţiei. CPR Moldova: E timpul ca Moldova să iasă din starea de negare a problemei corupţiei
alte articole
Mai multe organizaţii nonguvernamentale, precum şi de media consideră că anul 2019 trebuie să fie declarat anul luptei contra corupţiei, făcând în acest sens un apel la conducerea statului Republica Moldova prin intermediul unei petiţii pe care au semnat-o recent, adresată preşedintelui Igor Dodon, speakerului Parlamentului, Andrian Candu şi prim-ministrului, Pavel Filip.
„Asemenea altor state, Republica Moldova are o tradiţie de a dedica oficial un an calendaristic unei personalităţi sau probleme. Aceasta creşte vizibilitatea şi importanţa subiectului în societate. Am avut anul lui Ştefan cel Mare, anul lui Grigore Vieru sau al lui Eugen Doga. Uniunea Europeană a dedicat ultimii ani combaterii sărăciei, susţinerii limbilor europene, creativităţii şi inovaţiei, persoanelor cu dizabilităţi”, se arată într-o analiză a Centrului pentru Politici şi Reforme (CPR) Moldova.
În opinia CPR aceasta este o metodă de a atrage atenţia şi de a mobiliza societatea şi autorităţile pentru rezolvarea unei probleme. Astfel, iniţiativa preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, de a declara 2019 „anul familiei” este în opinia CPR una sterilă, care în loc să vorbească despre toleranţă şi incluziune, bunăstare şi non-violenţă sau oportunităţi pentru toţi, are intenţia să divizeze în continuare societatea şi să ignore problemele reale cu care se confruntă familiile moldoveneşti.
„Corupţia afectează fiecare cetăţean şi familie în parte, în special păturile social vulnerabile. Corupţia a distrus multe familii. Aproximativ un milion de oameni sunt plecaţi din ţară, în căutarea unei vieţi mai bune. Din cauza corupţiei, cetăţenii noştri nu îşi pot deschide o afacere, nu pot avea o carieră bazată pe merit şi munca depusă, nu au acces la servicii publice de calitate.
Corupţia ne privează de o justiţie corectă şi de o viaţă demnă, menţinând majoritatea oamenilor noştri în sărăcie, vulnerabili şi nesiguri în forţele proprii şi ziua de mâine. Corupţia a devenit un impediment real în calea funcţionării instituţiilor democratice şi a democraţiei, în general. Combaterea eficientă a corupţiei este în interesul întregii societăţi”, se mai arată în analiza CPR Moldova.
În context, semnatarii petiţiei au explicat că an de an, statul eşuează să combată eficient corupţia prin politicile sale. În timp ce suntem în procesul de implementare a celei de-a patra strategii de combatere a corupţiei, populaţia consideră că nivelul corupţiei din Moldova nu a fost niciodată atât de înalt (locul 122 din 180 în Indicele de Percepţie a Corupţiei al Transparency International în 2017), realitate care trebuie, în opinia CPR, să fie recunoscută de autorităţile de la Chişinău.
Aceştia au menţionat că pentru a învinge corupţia autorităţile RM trebuie în primul rând să recunoască problema, iar ulterior societatea să se coaguleze în jurul ei condamnând-o, colectarea de fapte şi situaţii concrete fiind foarte importantă în acest proces.
Astfel, organizaţiile semnatare fac apel la publicul larg să contribuie permanent la descoperirea şi publicarea cât mai multor cazuri de corupţie sau situaţii ce pot duce la corupţie. „Recent a fost lansată platforma online corupţie.cpr.md, unde fiecare cetăţean poate raporta cazuri de corupţie sau situaţii ce pot duce la corupţie”, a specificat CPR Moldova.
Potrivit experţilor în Republica Moldova mai există forţe ce au energie să se opună corupţiei, eforturi care trebuie menţinute, încurajate şi multiplicate, autorităţile fiind obligate să o facă.
„Din aceste motive, propunem declararea anului 2019 drept anul luptei cu corupţia. Sperăm ca autorităţile Republicii Moldova să accepte această propunere. Declararea anului 2019 drept anul anticorupţiei în Moldova va ajuta la sensibilizarea populaţiei, dar mai ales a instituţiilor publice din Moldova. Este timpul ca statul Republica Moldova să iasă din această stare de negare a problemei corupţiei”, au conchis semnatarii petiţiei.
Organizaţii semnatare:
Agora
Asociaţia Presei Independente
Centrul pentru Jurnalism Independent Moldova
Centrul de Investigaţii Jurnalistice
Moldova.org
TV8
Unimedia
Asociaţia BIOS
Asociaţia pentru Democraţie Participativă „ADEPT”
Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă
Asociaţia pentru Susţinerea Iniţiativelor Studenţilor şi Tinerilor „ASIST”
Asociaţia Politica Externă
Centrul de Informare şi Resurse PRO BONO
Centrul de Resurse Juridice din Moldova
Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei
Centrul Naţional de Mediu
Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate CPAS
Centrul Regional de Mediu-Moldova „REC Moldova”
Comunităţi Active pentru Democraţie Participativă CADP
CPR Moldova
EcoVisio
Hai, Moldova!
IDIS „Viitorul”
Institutul de Politici Publice
Institutul European de Studii Politice din Moldova
„Lăutar”, Asociaţie Obştească
Platzforma
Transparency Internaţional
Părinţii Solidari
Primăria Mea
Promo-Lex
Terra 1530
WatchDog.MD