Experţi din Moldova: Niciun ban din frauda bancară nu a fost recuperat
alte articole
Economistul Veaceslav Negruţă, expert la Transparency International Moldova susţine că în prezent recuperările mijloacelor financiare fraudate din sectorul bancar moldovenesc ar fi zero. În paralel are loc procedura de insolvabilitate şi lichidare a băncilor implicate în jaful secolului, iar aceasta presupune vinderea de active, automobile, clădiri, alte lucruri din care, într-adevăr, a fost recuperată o anumită sumă, dar aceasta nu ţine de recuperarea fraudelor, pentru că nici măcar nu ar fi fost pornite investigaţiile veritabile.
”Când se vorbeşte despre un miliard de lei recuperat trebuie să facem claritate şi asta ne spune şi Banca Naţională şi Ministerul Finanţelor. Până la convertirea garanţiilor în datorie de stat, în octombrie 2016, s-au recuperat sume de până la 800 de milioane de lei care au intrat în conturile Băncii Naţionale şi nu a bugetului, iar după ce a fost convertită garanţia în datorie de stat, în bugetul statului din octombrie 2017 şi până la ziua de azi au fost încasate 270 de milioane de lei. E vorba de surse recuperate doar din vinderea activelor acestor trei bănci”, a declarat expertul într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.
Veaceslav Negruţă notează că investigaţiile companiei Kroll ar fi progresat totuşi, chiar dacă nu este prea multă informaţie în spaţiul intern. Iar eventualitatea sechestrării sau blocării anumitor active în jurisdicţii străine creează disconfort pentru beneficiarii care sunt în Republica Moldova şi de aceea apar iniţiative legislative, cum ar fi „amnistia capitalurilor”, ”cetăţenii contra investiţii” sau cu alte lucruri care, zădărnicesc pe de o parte investigaţia, iar pe de altă parte şi eventuala recuperare de fonduri şi readucerea lor acasă în proprietatea statului Republica Moldova. ”Instituţiile statului rămân cumva în acea paralizie indusă.”
Transparency International Moldova şi Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, în colaborare cu Centrul pentru Investigaţii Jurnalistice, au prezentat un Raport privind monitorizarea evoluţiilor în sectorul financiar-bancar în perioada decembrie 2016 – octombrie 2017. Experţii au constatat că investigarea fraudei se desfăşoară prea lent - fără ca banii furaţi să fie recuperaţi, iar legile adoptate de autorităţile de la Chişinău ar mima o consolidare a sistemului financiar-bancar.