Expert Grup: Semnarea Acordului de liber schimb cu China nu se încadrează în logica unei politici comerciale sustenabile

Acoperirea importurilor cu exporturi este de doar 3%, fiind cel mai mic indicator din rândul tuturor partenerilor Chinei, perspectivele de extindere a exporturilor moldoveneşti pe piaţa chineză fiind destul de vagi, constată experţii.
Zhang Yinghong, ambadarorul Chinei la Chişinău şi Chiril Gaburici, ministrul Economiei RM discută condiţiile Acordului de Liber Schimb. (gov.md)
Ştefan Sârbu
10.04.2019

Centrul Independent Expert Grup constată că Guvernul Republicii Moldova a iniţiat negocierile asupra unui Acord de comerţ liber cu China, în condiţiile în care se înregistrează un dezechilibru profund în comerţul bilateral.

Mai mult, experţii susţin că un studiu mai detaliat al tuturor factorilor obiectivi şi subiectivi care sunt caracteristici relaţiilor comerciale moldo-chineze, indică unele repere mai puţin temeinice în perspectiva implicării într-un angajament atât de complex precum un acord de liber schimb.

Potrivit Expert Grup, în anul 2018 importurile R. Moldova din China au depăşit exporturile către această destinaţie de 32 de ori (600 milioane USD versus 19 milioane USD). Dacă importurile au fost foarte diversificate (practic în totalitate au fost importate produse non-agricole), atunci exporturile au înregistrat o concentrare excesivă, fiind exportat practic un singur produs - vinurile de struguri. Însă, analizat din perspectiva tuturor furnizorilor de vinuri pe piaţa Chinei (în mod implicit concurenţi ai R. Moldova), potenţialul este net inferior celui înregistrat de aceştia, inclusiv raportat la volumul total de exporturi de vinuri.

„Negocierea şi semnarea unui document atât de complex în absenţa unor fluxuri comerciale mai mult sau mai puţin echilibrate, concomitent cu existenţa unei perspective limitate în ce priveşte potenţialul de export, nu se încadrează în logica unei politici comerciale sustenabile”, se arată într-o analiză Expert Grup.

Gradul de acoperire a importurilor cu exporturi este de doar 3%, fiind cel mai mic indicator înregistrat în rândul tuturor partenerilor comerciali ai Chinei care au semnat deja acorduri de comerţ liber cu aceasta sau sunt în proces de negociere. Perspectivele de extindere a exporturilor moldoveneşti pe această piaţă sunt destul de vagi, potenţialul fiind concentrat practic în totalitate pe produsele agricole cu o valoare adăugată destul de joasă.

De asemenea, investiţiile străine directe chineze în R. Moldova au fost practic foarte puţine. Toate acestea, în pofida existenţei unui cadru de reglementare bilateral, cât şi a angajamentelor multilaterale din cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

În contextul în care se urmăreşte promovarea şi dinamizarea investiţiilor chineze în R. Moldova, Expert Grup consideră valabil scenariul modernizării existentului Acord cu privire la stimularea şi protejarea reciprocă a investiţiilor între R. Moldova şi China.

„Avansarea până la o etapă atât de plenară precum semnarea acordului de liber schimb necesită o abordare graduală, cu urmărirea unor raţionamente economice la fiecare etapă. În acelaşi timp, apartenenţa ambelor ţări la OMC garantează dezvoltarea unor relaţii bazate pe normele şi angajamentele internaţionale din domeniu”, au concluzionat experţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor