Expert: Explorarea şi exploatarea gazelor de şist – o necesitate în strategia energetică naţională

Nu se poate vorbi despre o strategie energetică a României fără a se lua în calcul valorificarea zăcămintelor neconvenţionale,explorarea şi exploatarea gazelor de şist fiind o necesitate,consideră Niculae Napoleon Antonescu,profesor şi rector onorific în cadrul Univ. de Petrol şi Gaze din Ploieşti.

”Explorarea şi exploatarea gazelor neconvenţionale în România trebuie să pornească negreşit. Explorarea poate să dureze câţiva ani, de la 5 până la 6 ani. Trebuie să ştim, în primul rând, să facem o explorare corectă şi ar trebui să fim bucuroşi că există parteneri care doresc să investească. Statul român are puţine şanse să investească masiv nu numai în acest domeniu, ci şi în alte domenii din industria românească”, a declarat Antonescu, în cadrul conferinţei ”European Unconventional Gas Developments: The Science, Technology and Best Practices”, organizată la Bucureşti de Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei.

La sfârşitul lunii februarie, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat că România ar putea începe explorarea gazelor de şist pentru a şti în ce stadiu se află, ca mai târziu să se treacă şi la exploatare cu ajutorul noilor tehnologii.

Peste 7.000 de cetăţeni au protestat, luna trecută, la Bârlad, împotriva exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice de către compania americană Chevron.

În 2012, România i-a concesionat grupului american Chevron suprafeţe însumând 870.000 de hectare. Cu toate acestea, de curând, Chevron şi-a suspendat operaţiunile de prospectare şi producţie a gazelor în România.

Între timp şi alte companii, inclusiv Petrom, Romgaz, MOL, Sterling şi East-West, au devenit interesate de oportunităţile din România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie