Fenechiu: România salută propunerile legislative ale CE cuprinse în cel de-al 4-lea pachet feroviar

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, PNL.
Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, PNL. (Epoch Times România)
Epoch Times România
11.03.2013

România salută propunerile legislative ale Comisiei Europene cuprinse în cel de-al patrulea pachet feroviar şi, obiectivul acestuia, de creare a unui Spaţiu Feroviar Unic European, a spus ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, în cadrul dezbaterii privind Al Patrulea Pachet Feroviar.

„În ceea ce priveşte propunerea de directivă privind interoperabilitatea, susţinem obiectivele referitoare la accelerarea integrării reţelelor feroviare europene prin eliminarea barierelor tehnice şi administrative, menţinerea unui nivel ridicat de siguranţă şi creşterea competitivităţii transportului feroviar în raport cu celelalte moduri.
Cu toate acestea, şi noi considerăm că trebuie examinat cu atenţie mecanismul de colaborare între autorităţile naţionale de siguranţă şi European Railway Agency (ERA), astfel încât textul final să nu fie o povară administrativă şi financiară pentru operatorii feroviari şi să fie benefic dezvoltării transportului feroviar în statele membre.
Considerăm că, fără o evaluare în amănunt a implicaţiilor transferului de competenţe către ERA, există riscul creşterii costurilor suportate de operatorii care efectuează doar operaţiuni naţionale pe teritoriul unui stat membru. De asemenea, la o primă analiză, pentru a nu se introduce noi bariere în calea procesului de autorizare a punerii pe piaţă a vehiculelor feroviare, respectiv pentru a se reduce birocraţia, costurile suplimentare şi consumul de timp, considerăm că ar fi mai potrivit ca acest proces să se desfăşoare, în continuare, în cadrul naţional pentru operatorii economici care doresc să obţină autorizaţii de punere pe piaţă pentru pieţele naţionale", a adăugat Fenechiu.

Ministrul Transporturilor a mai spus că în privinţa vehiculelor feroviare care circulă exclusiv pe reţelele regionale şi locale nu ar trebui să fie construite, modernizate sau reînnoite pe baza cerinţelor din Specificaţiile Tehnice de Interoperabilitate, deoarece aceasta ar conduce la costuri suplimentare ridicate şi nejustificate pentru operatorii economici.

Potrivit sursei citate, autorizarea punerii pe piaţă a acestor vehicule feroviare ar trebui să se realizeze de către autoritatea naţională de siguranţă, pe baza cerinţelor din legislaţia naţională aplicabilă.

"ERA ar putea fi informată periodic privind procesul de autorizare a punerii pe piaţă a vehiculelor feroviare neconforme cu STI, destinate exclusiv operării pe reţelele regionale şi locale”, a adăugat Relu Fenechiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor