Expert american: Laboratorul Wuhan a manipulat genetic virusul mortal Nipah

Lucrători în interiorul laboratorului P4 din Wuhan, provincia Hubei, China, la 23 februarie 2017.
Lucrători în interiorul laboratorului P4 din Wuhan, provincia Hubei, China, la 23 februarie 2017. (Johannes Eisele/AFP via Getty Images)

O analiză medico-legală arată că Institutul de Virologie Wuhan(WIV) a manipulat genetic virusul Nipah, un agent patogen extrem de letal, încălcând astfel Convenţia privind interzicerea armelor biologice, afirmă un expert care a depus mărturie în cadrul unei audieri a unei subcomisii a Senatului, la 3 august.

Descoperirea a fost o altă dovadă care arată că controversatul laborator Wuhan a efectuat cercetări de câştig de funcţii ["gain-of-function" - în engleză - un eufemism pentru programele care încearcă să facă virusurile mai letale - n.n.], - experimente care au dus în cele din urmă la pandemia COVID-19, prin intermediul unei scurgeri din instalaţie, a declarat Dr. Steven Quay, director executiv al Atossa Therapeutics. Cercetările de câştig de funcţii implică creşterea potenţei sau a transmisibilităţii unui virus.

Quay a declarat că el şi alţi oameni de ştiinţă au efectuat o examinare a eşantioanelor pacienţilor COVID-19 secvențiate şi publicate de WIV, din decembrie 2019. Prin această analiză, publicată într-o lucrare draft care nu a fost revizuită de către colegi, au găsit 20 contaminanţi imprevizibili, despre care au crezut că sunt dovezi ale altor cercetări efectuate în laborator.

"Pentru 19 dintre cei 20 de contaminanţi imprevizibili, am găsit apoi cercetări publicate în cei doi ani anteriori, confirmând că laboratorul a lucrat într-adevăr la aceste gene neprevăzute", a scris Quay în mărturia scrisă (pdf) înaintea unei audieri legate de cercetarea privind câştigul de funcţii, organizată de un subcomitet al Senatului - Subcomitetul pentru ameninţări emergente şi supravegherea cheltuielilor. La audiere au participat doar membrii republicani ai subcomitetului.

Dar un contaminant care nu a fost luat în considerare în lucrările publicate de WIV, a spus Quay, a fost clonarea vectorilor virusului Nipah.

"Aceasta este cea mai periculoasă cercetare pe care am întâlnit-o vreodată. Virusul Nipah are o letalitate de peste 60%, mai mare decât cea a virusului Ebola, deşi este mai puţin transmisibil decât acesta din urmă, deoarece nu se transmite prin aer, a declarat expertul în cadrul audierii. De asemenea, virusul Nipah este de aproximativ 60 de ori mai letal decât COVID-19. O infecţie dobândită în laborator cu un virus Nipah modificat ar face ca pandemia COVID-19 să pară 'floare la ureche'", a declarat Quay în mărturia scrisă.

Potrivit expertului, acest tip de biologie sintetică reprezintă o încălcare a dreptului internaţional.

"Este de fapt contrar tratatului privind armele biologice să dezmembrezi virusul Nipah şi apoi să îl pui la loc", a declarat Quay pentru The Epoch Times într-un interviu acordat înainte de audiere.

Laboratorul Wuhan

În cadrul audierii, Quay a enumerat o serie de dovezi care, potrivit acestuia, arătau că boala COVID-19 provine dintr-o scurgere de laborator de la WIV.

Printre acestea se numără faptul că baza de date publică a WIV, care conţine 22.000 de mostre şi secvenţe virale, a fost scoasă din funcţiune la 12 septembrie 2019, înainte de debutul pandemiei. În timp ce instituţia a declarat că acest lucru s-a datorat unor hackeri cibernetici, Quay a calificat acest act drept "suspect" şi crede că baza de date a fost scoasă din funcţiune pentru a elimina dovezile precursorilor apropiaţi ai COVID-19, care ar fi fost o "armă fumegând" ce ar fi arătat că virusul s-a scurs din laborator.

El a mai subliniat că WIV a fost cel mai important centru din lume pentru studiul coronavirusurilor, menţionând că, înainte de 2019, instalaţia a fost responsabilă pentru 65% din toate cercetările publicate în acest domeniu.

"Timp de aproape un deceniu, ei mergeau în peşterile de lilieci din China şi... în Africa şi, de asemenea, înapoi; 20 de vizite pe an pentru a aduce aceste mostre înapoi în laborator", a declarat Quay în cadrul audierii.

"Aveau cea mai mare colecţie de materie brută din natură pentru a face apoi cercetări privind câştigul de funcţii. Cred că această confluenţă a celor două activităţi, ... aducerea de lucruri înapoi din peşterile de lilieci şi cercetarea privind câştigul de funcţii, a dus la pandemie", a adăugat el.

WIV a negat în repetate rânduri că ar fi sursa pandemiei, iar regimul chinez a refuzat în mod constant să deschidă laboratorul şi înregistrările sale autorităţilor externe, ceea ce face aproape imposibilă o investigaţie independentă a ipotezei.

O fişă informativă a Departamentului de Stat al SUA din 2021 a declarat că cercetătorii WIV au început să efectueze experimente care implică RaTG13, identificat ca având cea mai mare asemănare genetică cu virusul ce a dus la COVID-19, încă din 2016.

Pe lângă faptul că s-a angajat în "cercetarea «câştigului de funcţii» pentru a proiecta virusuri himerice", WIV s-a angajat în experimente pe animale de laborator, în numele armatei chineze, cel puţin din 2017, se arată în fişa informativă.