Expert ADEPT: Nedeclararea averii nu mai este o problemă. Plahotniuc poate scăpa de pedeapsă datorită legii celor 3%

Cu toate că nivelul de trai al moldovenilor este unul foarte scăzut, unii deputaţi din R. Moldova îşi permit să ducă o viaţă de lux peste hotarele ţării fără să-şi declare averile şi provenienţa banilor, constată unii experţi.
Lux de milioane de euro. Una din vilele lui Plahotniuc (Captură Foto / RISE Moldova)
Maria Maevschi
07.09.2018

Cu toate că a ştiut aproape de la început, acum jumătate de an, că jurnaliştii RISE Moldova desfăşoară o investigaţie privind vilele luxoase de peste hotare în care locuieşte familia liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, acesta nu a opus rezistenţă în niciun fel, a afirmat jurnalista Olga Ceaglei, coautoarea investigaţiei.

Potrivit experţilor, Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) ar trebuie să se autosesizeze privind averea nedeclarată şi legalitatea provenienţei banilor cu care a fost achiziţionată cel puţin una dintre vilele lui Plahotniuc în perioada în care acesta deţinea funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Totuşi, potrivit expertei ADEPT Elena Prohniţchi acest lucru e puţin probabil să se întâmple, întrucât chiar dacă ANI se va autosesiza, „este puţin probabil că acest control va aduce la vreun rezultat, luând în considerare ultima lege, controversată care a fost adoptată la sfârşitul lunii iulie privind declararea voluntară şi achitarea a 3 % din suma totală a averii. Această lege practic exonerează toate persoanele care şi-au ascuns proprietăţile, sau le-au declarat cu o valoare mai mică decât cea reală, de a fi sancţionaţi pentru aceste lucruri”.

Astfel, în acest moment rezultă, potrivit experţilor, că liderul PD ar putea lejer să declare cele patru vile până la data de 1 februarie 2019 şi ar putea să nu mai fie tras la răspundere, fiind nevoie să achite doar 3 la sută din suma totală a averii. Regretabil este faptul că, intrată deja în vigoare, această lege poate fi aplicată asupra oricărui alt deputat din R. Moldova care şi-a ascuns veniturile, iar acum a decis să le scoată la vedere în ajunul alegerilor parlamentare pentru a primi de la ANI acel certificat de integritate necesar pentru a se putea înscrie în cursa electorală de la sfârşitul lunii februarie.

„Chiar dacă ANI va începe acum o investigaţie, legea celor 3 % a intrat deja în vigoare, astfel ANI nu va reuşi până la 1 februarie să ducă la bun sfârşit investigaţia şi să aplice legea pentru a-l sancţiona pe Vlad Plahotniuc, pentru că potrivit legii privind declararea voluntară, persoanele care îşi vor declara averile vor fi amnistiate într-un fel şi atunci Autoritatea Naţională de Integritate va elibera doar certificate de integritate în ajunul alegerilor parlamentare, sau va intra în funcţiune după ce va expira perioada de funcţionare a acestei legi”, a declarat experta ADEPT în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

Bucurându-se că există totuşi persoane care îşi pot permite să trăiască într-un lux atât de exorbitant faţă de media traiului unui moldovean obişnuit, totuşi, dacă ar fi ţinem cont de faptul că economia Republicii Moldova este una foarte săracă, atunci, în condiţii legale, e foarte greu să reuşeşti să acumulezi mijloace financiare în sumă atât de mare, a menţionat expertul economic Viorel Gîrbu.

Amintim că potrivit unei investigaţii a jurnaliştilor RISE Moldova, imperiul imobiliar de peste hotare al oligarhului moldovean, Vlad Plahotniuc, numără mai multe proprietăţi exclusiviste. RISE Moldova a identificat patru dintre ele cu o valoare totală care depăşeşte 30 milioane euro. Una din vilele sale de lux, în valoare de circa 26 milioane euro, se află în Elveţia, două, în valoare de peste 4 milioane euro, în Franţa şi una în valoare de circa 1,3 milioane euro, în Bucureşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor