EXCLUSIV: Statul încearcă să obţină fonduri UE pentru autostrada Transilvania

Epoch Times România
08.01.2013

Dată fiind lipsa fondurilor de la buget pentru continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania Braşov – Borş, parte din A3, statul analizează în prezent posibilitatea finanţării din fonduri UE a sectorului cuprins între Braşov şi Târgu Mureş, a declarat Mircea Pop, directorul general al CNADNR.

Sectorul este format din trei tronsoane, respectiv Braşov - Făgăraş, Făgăraş - Sighişoara şi Sighişoara - Tg. Mureş, având o lungime totală de 161 de kilometri.

Autostrada Transilvania nu face parte din niciun culoar paneuropean de transport, pentru care să se poată obţine o finanţare nerambursabilă de 85% prin fondurile de coeziune. Tronsonul Câmpia Turzii – Târgu Mureş, cu o lungime de 36 de kilometri, a fost însă inclus, în primăvara anului trecut, în reţeaua principală de transport european TEN-T (Core Network), pentru care se poate obţine o finanţare nerambursabilă de 20%. Momentan, la Autostrada Transilvania nu se mai lucrează deloc, singurul tronson teoretic în lucru fiind cel cuprins între Suplacu de Barcău şi Borş, cu o lungime de 64 de kilometri, executat de Bechtel.

„În contextul în care alocarea bugetară aferentă anului 2012 pentru obiectivul de investiţii Autostrada Braşov – Cluj – Borş a fost insuficientă susţinerii programului de lucrări aprobat, antreprenorul Bechtel a redus constant ritmul lucrărilor”, a precizat directorul general al CNADNR.

De altfel, la finele lunii noiembrie 2012, CNADNR datora companiei americane 182 de milioane de lei.

După renegocierea contractului de către statul român, în 2011, Bechtel mai are în lucru tronsonul Suplacu de Barcău – Borş (stadiu de execuţie de 51%) şi ar mai trebui să finalizeze tronsonul Câmpia Turzii – Gilău, la care mai are de executat un pod peste râul Someşul Mic, care să facă legătura cu sectorul Gilău – Nădăşelu, de 8,7 kilometri. În cazul acesteia din urmă, procedura de atribuire a contractului de execuţie, câştigat iniţial de UMB Spedition, a lui Dorinel Umbrărescu, a fost suspendată, în urma unei contestaţii.

„În ceea ce priveşte termenele de finalizare a tronsoanelor Suplacu de Barcău – Borş şi Câmpia Turzii – Gilău, cât şi data începerii lucrărilor pe sectorul Gilău – Nădăşelu, acestea vor fi stabilte în funcţie de prevederile bugetare din anul 2013. De asemenea, precizăm că, în funcţie de fondurile alocate, poate fi stabilit şi programul de lucrări pentru finalizarea întregului obiectiv de investiţii”, a menţionat Pop.

Oficial, tronsonul Suplacu de Barcău – Borş are termen de finalizare decembrie 2013, iar tronsonul Câmpia Turzii – Gilău ar fi trebuit terminat în decembrie 2012. În cazul secţiunii Gilău – Nădăşelu, termenul de finalizare este de doi ani de la data atribuirii contractului, din care 6 luni pentru proiectare şi 18 luni pentru execuţie.

Finalizarea Autostrăzii Transilvania, cu o lungime totală de 415 kilometri, figurează în programul de guvernare al actualului cabinet, având termen de realizare anul 2016.

În toamna anului trecut, premierul Victor Ponta declara că şansa continuării lucrărilor la Autostrada Transilvania sunt fondurile europene, autorităţile de la Bucureşti încercând să negocieze includerea acestui proiect în bugetul UE pentru perioada 2014-2020. „Din bugetul naţional vom face cât a făcut şi Boc, adică câte un pic, lucru care nu satisface necesitatea de dezvoltare a Transilvaniei. Marea şansă rămâne legată de modul în care negociem mecanismul financiar multianual”, spunea Ponta.

În toamna anului 2011, ministrul Transporturilor de atunci, Anca Boagiu, anunţa că autostrada Transilvania va fi finanţată din fonduri UE. „Vreau să vă dau şi o veste bună pe care nu o ştie nici măcar domnul prim-ministru. Ca urmare a negocierilor pe care le-am purtat cu colegii din Comisia Europeană, tronsoanele de pe Autostrada Transilvania au fost acceptate spre a fi finanţate din fonduri europene”, spunea atunci Boagiu, referindu-se cel mai probabil la includerea acesteia în reţeaua extinsă a TEN-T, pentru care finanţarea europeană este de doar 5%.

Din totalul celor 415 km ai Autostrăzii Transilvania, proiect demarat în iunie 2004, până acum au fost finalizaţi doar 52 de kilometri, între Câmpia Turzii şi Gilău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor