EXCLUSIV. Jandarmul român în luptă cu coronavirusul: Cu "pieptul gol" dar bine prelucrat psihologic
alte articole
În urmă cu circa două săptămâni, în spaţiul public a început să circule un extras dintr-un document atribuit Jandarmeriei, din care reieşea că jandarmii sunt încurajaţi să meargă la acţiuni cu pieptul înainte şi fără frică, căci ar face parte - potrivit studiilor ştiinţifice -, din categoria celor asupra cărora virusul are efecte minore, comparabile cu cele ale unei răceli, dacă nu au alte boli grave asociate.
Încurajarea sună atât de straniu încât voci din sistem chiar s-au întrebat dacă-i "pe bune" sau doar o glumă proastă făcută pentru a discredita Jandarmeria. Intrigată, redacţia nostra s-a interesat dacă documentul este autentic şi a aflat că da. Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti (DGJMB) a explicat, prompt, că materialul respectiv a fost întocmit de către unul dintre psihologii unei subunităţi a DGJMB şi trimis jandarmilor din subunitatea respectivă, în vedera asigurării suportului psihologic "atât de necesar în această perioadă". Şi ne mai transmite DGJMB că, "în astfel de situaţii, suportul psihologic este absolut necesar şi orice modalitate de încurajare, informare, şi asistenţă este esenţială" (răspuns integral în foto nr 1 din articol).
Cum, din punctul nostru de vedere, pe lângă "informare şi încurajare", jandarmii au nevoie şi de echipament de protecţie pentru a se proteja de coronavirus, am întrebat Jandarmeria ce a făcut în acest sens. Că or spune... studiile că jandarmii fac parte din categoria celor asupra cărora virusul are efecte minore, însă oameni sunt şi ei, se pot infecta ca orice persoană, ba chiar pot şi ajunge în stare gravă în spital dacă au probleme de sănătate. Mai mult, virusul, pe care-l pot cu uşurinţă căpăta dacă nu sunt echipaţi, va fi dat mai departe familiilor lor din care fac parte poate şi părinţi bătrâni şi suferinzi (studiile arată că aceştia fac parte din categoria de mare risc) precum şi cetăţenilor cu care interacţionează. Printre ei vârstnici, gravide etc.
Ei bine, dacă la întebarea legată de autenticitatea documentului redactat de psiholog am primit răspuns în 24 de ore, la întrebările legate de dotări, Jandarmeria, de această dată cea Română, ne-a răspuns în 10 zile de la solicitarea noastră pe legea 544. Şi ne-a informat că, până la data de 31.03, pentru personalul Jandarmeriei Române, care este de aproximativ 25.000 de angajaţi, au fost puse la dispoziţie (prin achiziţii proprii, la nivel local sau punere la dispoziţie de către Crucea Roşie), ţineţi-vă bine!, următoarele:
- mască de protecţie 183.166 bucăţi;
- mănuşi de protecţie, 201.003 bucăţi;
- pentru deinfectarea mâinilor şi a suprafeţelor au fost asiguraţi 6.711 litri de dezinfectanţi.
Despre viziere, nimic. Iar întrebarea, dacă există la ora actuală jandarmi care sunt trimişi în misiuni fără să fie dotaţi cu măşti, mănuşi, vizieră, a rămas fără răspuns.
Revenind însă la ce li s-a dat jandarmilor, pe scurt, ar reveni cam 7,3 măşti de jandarm, deci o mască la 3 zile - de la declanşarea stării de urgenţă şi până azi - când, în mod normal, masca se schimbă la 2-3 ore.
Cum Jandarmeria mai transmite, în răspunsul de astăzi, că NU ştie când va primi majorări ale alocaţiilor bugetare pentru achiziţii proprii sau dacă şi când va mai primi materiale... ei bine, peisajul e complet: Jandarmul, bine prelucrat psihologic, ar putea merge hotărât şi fără mască să se lupte cu "duşmanul perfid", coronavirusul.
Redacţia noastră a mai întrebat câţi jandarmi au fost testaţi până acum, iar răspunsul a fost că, până la data de 02.04. 2020, au fost testaţi, ATENŢIE!, 9 jandarmi, dintre care 7 confirmaţi pozitiv şi 2 spitalizaţi.
Orice alt comentariu este de prisos.