Europarlamentarul bătut de jandarmi pe 10 august nu se lasă: Merge la CEDO după ce justiţia română a închis dosarul

Intrare în forţă a trupelor de jandarmi, Piaţa Victoriei, 10 august 2018.
Intrare în forţă a trupelor de jandarmi, Piaţa Victoriei, 10 august 2018. (Epoch Times România)

Europarlamentarul USR-PLUS Vlad Gheorghe - unul dintre cei mai cunoscuţi protestatari din 2018, care la manifestaţia din 10 august a fost lovit de către jandarmi deşi era cu mâinile ridicate deasupra capului - a anunţat marţi, într-un interviu acordat Epoch Times, că va merge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului după ce justiţia română a decis să îi scoată basma curată pe oficialii care au coordonat represiunea de atunci.

Demersul lui Vlad Gheorghe va fi făcut în nume personal, în calitate de victimă.

Reporter: Cum aţi primit vestea? Şi ce anume veţi face mai departe?

Vlad Gheorghe: Vestea e şocantă pentru oricine. Inclusiv pentru mine. Nu m-aş fi aşteptat niciodată la o asemenea decizie. Este fără îndoială. Şi toţi profesioniştii cu care am vorbit. Nu mai vorbesc de victime, ca lovitură emoţională pentru victime e enormă, dar chiar şi cu toţi profesioniştii cu care am vorbit în ora asta, de când am aflat vestea, toţi sunt absolut şocaţi. E incredibil. E o decizie care ne trimite cu cel puţin 20 de ani înapoi. O decizie care aparţine trecutului, în opinia mea, nu aparţine prezentului şi, în niciun caz, viitorului.

Şi ne duce din nou la CEDO şi România va fi din nou condamnată la CEDO pentru că nu reuşeşte să asigure cetăţenilor un acces rezonabil la justiţie. Pentru că despre asta este vorba. Să se asigure un acces rezonabil la justiţie.

Nişte fapte absolut flagrante, absolut evidente sunt închise din punct de vedere juridic cu tot felul de chichiţe procedurale. Procurorul care a dat clasarea s-a pensionat – nu mai spunem că are pensie specială – a dispărut, şi-a făcut datoria, a fugit din sistem. Acum, sunt foarte curios de judecătorul care a pronunţat această decizie, să vedem ce urmează în carierea lui profesională. Dacă nu, tot aşa, o cerere de pensionare subită.

Reporter: Cum vă explicaţi decizia?

Vlad Gheorghe: Sincer, nu mi-o explic în niciun fel. Mi se pare total inexplicabilă decizia. Şi aştept cu mare interes motivarea, să vedem exact care au fost temeiurile care au stat la baza logicii şi deciziei judecătorului.

Reporter: Ce veţi face personal pe speţa asta?

Vlad Gheorghe: Personal, voi încerca să coalizez cât mai mulţi oameni, victime, pentru a începe procedura la CEDO. Mă voi organiza în zilele care urmează. Sper să iasă cât mai repede motivarea ca să putem să lucrăm, pentru că şi în baza motivării se poate face plângere la Inspecţia Judiciară, în funcţie de ce scrie acolo. Şi, în acelaşi timp, ne trebuie o motivare ca să arătăm CEDO că toate căile de atac intern au fost epuizate.

Reporter: Faceţi demersul acesta în calitate de persoană fizică, bănuiesc, nu de europarlamentar.

Vlad Gheorghe: Bineînţeles, în calitate de victime, de cetăţean român prezent acolo şi parte în dosarul care tocmai a fost închis în mod abuziv, în opinia mea. Şi voi face un apel încât cât mai mulţi să se alieze acestui apel şi, din nou, ne vom căuta dreptatea în Europa, dacă în România nu o găsim.

Reamintim că, după mai multe amânări, Tribunalul Bucureşti a decis, marţi, să respingă solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul "10 august". Iar decizia este definitivă.

Procurorii nu vor redeschide urmărirea penală faţă de colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române, şi comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.

Respectivii oficiali urmau să fie cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne