Europa Liberă: Tânăra care a cutremurat sistemul medical din Moldova a rupt tăcerea
alte articole
Ecaterina Iaroş, tânăra care, la începutul lunii decembrie 2017, a avortat în baia Institutului Mamei şi Copilului din Chişinău, în condiţii, aşa cum povesteşte ea, inumane, a decis să vorbească despre seria de evenimente din acea perioadă.
După mai multe examene medicale, la 18 săptămâni de sarcină a aflat că fetiţa pe care o aştepta suferea de mai multe anomalii grave, medicii recomandându-i să facă avort medicamentos.
Ajungând la Institutul Mamei şi Copilului la 9 decembrie, într-o zi de sâmbătă, tânăra a fost nevoită să aştepte până luni, motivându-se că nu erau medicii la serviciu. Luni, medicul, care era şi şeful secţiei de ginecologie, a trimis-o la farmacie să cumpere medicamentele care urmau să-i provoace naşterea, chiar dacă acestea trebuiau să fie asigurate de spital.
După ce a primit prima tabletă, tânăra a cerut să i se explice ce se va întâmpla şi prin ce urma să treacă, însă nu a primit niciun răspuns, specificând că în total i-au fost administrate 8 tablete.
După ce a avortat, a doua zi la opt dimineaţa, tânăra a mers la consultaţie şi abia atunci l-a văzut pe medicul ei pe care l-a întrebat de ce nu i s-a explicat prin ce urmează să treacă, la care medicul i-a răspuns: „Eu ţi-am zis, o zi o să te odihneşti şi o zi o să te chinui. Gata, ai trecut, lasă că nu ai murit”, afirmând că tânăra poate fi deja externată întrucât starea ei ar fi fost bună.
„Există câteva probe pe care le avem care confirmă unele abuzuri şi încălcări chiar de natură penală. Este vorba despre faptul că a fost externată pe data de 14 decembrie, însă în acte figurează data de 15 decembrie.
Este vorba de malpraxis, doar că la acest moment Republica Moldova nu stabileşte un astfel de termen, nu avem o lege specială care să explice ce este asta malpraxis şi cum trebuie sancţionat. De asta se va acţiona în baza prevederilor generale ale legii cu privire la sănătate, drepturile pacientului”, a declarat avocatul Promo-LEX, Dumitru Sliusarenco, pentru Europa Liberă
Pe de altă parte, responsabilii de la IMC au o altă versiune în privinţa externării Ecaterinei. „Ca regulă, în ziua în care s-a produs procedura, se urmăreşte după starea pacientei. Medicul a consiliat că externarea trebuie să aibă loc pe data de 15. Cum a plecat dumneaei, nu cunosc, dar ea a plecat din secţie”, a precizat şeful Centrului Perinatal IMC, Iurie Cărăuş.
În urma unei investigaţii a unei comisii de anchetă, o mare parte a celor relatate de Ecaterina au fost confirmate, trei angajaţi ai instituţiei medicale fiind demişi, însă raportul acestei comisii nu a fost făcut public.