O tânără din Moldova a născut în baia Institutului Mamei şi Copilului

Asupra pacientei care a expus cazul său înfiorător se fac multe presiuni. Ea are nevoie de susţinere, iar oamenii care se fac vinovaţi de astfel de lucruri oribile trebuie traşi la răspundere, afirmă Dumitru Sliusarenco, avocat Promo-LEX.
(facebook.com)

Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS) din Republica Moldova anunţă joi că s-a autosesizat şi a iniţiat o anchetă internă pe marginea cazului relatat presei de către o pacientă internată la Institutul Mamei şi Copilului (IMC), care acuză faptul că a avortat singură în veceu. Totodată, instituţia condamnă ignoranţa, atitudinea neglijentă cât şi abaterile de la normele de etică şi deontologie medicală, menţionând necesitatea instituirii unei structuri instituţionale responsabile de cazurile de malpraxis şi a lipsei de atitudine în exercitarea profesiunii de medic.

”Ancheta independentă vizează examinarea asistenţei medicale acordate şi respectarea eticii şi deontologiei medicale a personalului din cadrul instituţiei vizate. Cei care se vor face vinovaţi vor fi sancţionaţi potrivit legii”, a adăugat MSMPS, potrivit unui comunicat.

Menţionăm că o relatare anonimă a devenit zilele acestea virală pe reţelele de socializare, în care o femeie descrie calvarul prin care ar fi trecut acum două săptămâni, când a născut prematur în toaleta Institutului Mamei şi Copilului din Chişinău. Potrivit declaraţiei femeii, la termenul de sarcină de 21 de săptămâni medicii i-au diagnosticat copilul cu grave malformaţii, incompatibile cu viaţa, de aceea sarcina urma a fi întreruptă. Ajunsă însă la IMC, personalul medical ar fi neglijat-o ore în şir, iar asistenta medicală ar fi avut un comportament inuman faţă de ea.

”În urmă cu 2 săptămâni am fost nevoită să nasc, de fapt să chemăm naşterea. M-au trimis să îmi cumpăr pastile. Aveam dureri groaznice. Nimeni nici nu întra în cameră. Aşa m-am chinuit 23 ore. Sora medicală a întrat o dată spunându-mi : "hai poate rabzi până la 8 ca să vină medicii, să nu naşti la mine". La 4 jumate dimineaţa eram plină de sânge, sora medicală tot nu vroia să cheme doctorul. Am născut singură, o strigam iar ea nu venea, deşi era aproape. Am născut din picioare, cu un picior pe masa din baie şi cu un picior ridicat, fetelor ca un câine am născut.... Până a venit ea, eu eram cu fetiţa în braţe....”, a relatat pacienta potrivit postării sale pe Facebook.

În replică, IMC a promis că se iau toate măsurile pentru a verifica dacă detaliile descrise sunt adevărate, totuşi o plângere pe un asemenea caz încă nu ar fi parvenit. Ecaterina, femeia care între timp şi-a dezvăluit identitatea şi a acceptat să discute cu presa, susţine că încă nu a găsit puterea să meargă să depună o plângere la spital.

Între timp femeia a fost consultată de către avocatul de la Promo-LEX, Dumitru Sliusarenco care a şi sesizat mai multe instituţii media. ”Fata e tare speriată şi se fac multe presiuni asupra ei acum. Ea are nevoie de ajutor şi susţinere, iar oamenii care se fac vinovaţi de astfel de lucruri oribile trebuie traşi la răspundere.”

Membră a comisiei Ministerul Sănătăţii, Rodica Gramma, master în bioetică, legislaţie şi management în sănătate, conferenţiar universitar USMF „N. Testemiţanu” a ţinut să atenţioneze că istoria pacientei ar fi tristă şi îngrozitoare. ”Una dintre multe care tot auzim în ultimul timp, când o parte dintre colegii noştri de breaslă, ascunzându-se după faptul că este criză de specialişti, că sunt salarii mici şi condiţii grele de muncă, îşi permit să facă din profesia noastră bătaie de joc.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe