Europa divizată asupra crizei refugiaţilor. Preşedintele ceh participă la un marş anti-musulman

Preşedintele Republicii Cehe a participat la un miting organizat de un grup anti-musulman, care a coincis cu cea de-a 26-a aniversare a Revoluţiei de Catifea care a răsturnat conducerea comunistă.
Preşedintele ceh, Milos Zeman. (Captură Foto)
Andrei Popescu
18.11.2015

Milos Zeman, care este cunoscut pentru retorica sa anti-Islam, a declarat, marţi, celor câteva mii de oameni adunaţi în Praga că ei nu sunt extremişti.

Forţele de ordine a separat mitingul anti-Islam de o contrademonstraţie.

Mitingul din capitala cehă de miercuri a fost organizat de Blocul Împotriva Islamului, susţine RFE/RL.

Acţiunea a avut loc la un campus universitar unde a început revoluţia anticomunistă în 1989. Oficialii Universităţii Charles s-au distanţat de miting.

Criza refugiaţilor şi atacurile din Paris au atras mii de oameni la diferite mitinguri în Praga, unele în favoarea imigranţilor şi altele împotriva acestora, chiar dacă ţara a văzut doar un număr mic de solicitanţi de azil comparativ cu alte naţiuni europene.

Mitingul din Praga are loc într-un moment în care liderii europeni sunt divizaţi în privinţa modului de soluţionare a crizei refugiaţilor sau dacă valul de imigranţi reprezintă un risc pentru securitatea europeană.

Ministrul german al Justiţiei Heiko Maas a avertizat luni să nu se pună un semn de egalitate între refugiaţi şi terorişti. El a declarat postului de televiziune ARD că “nu există nicio legătură dovedită între terorism şi refugiaţi, poate cu excepţia uneia: aceea că imigranţii fug din aceeaşi ţară, Siria, de unde provin şi cei responsabili pentru atacurile din Paris.”

Unele state UE au cerut ca blocul european să nu mai primească refugiaţi, în special în urma atacurilor teroriste din Paris. Dar, ONU a răspuns la aceste apeluri, susţinând că “reacţia la valul de refugiaţi pe care l-am văzut ar trebui să fie una de compasiune şi empatie”.

“Este de înţeles că ţările trebuie să ia măsurile necesare pentru a-şi proteja propriii cetăţeni de orice formă de terorism”, a declarat Stephane Dujarric, purtător de cuvânt al ONU. “Dar să ne concentrăm pe refugiaţi, pe oamenii vulnerabili care ei înşişi fug de violenţe, nu ar fi cea mai bună cale de urmat.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor