Europa aşteaptă cu incertitudine rezultatul electoral din Italia
alte articole
Partenerii europeni ai Italiei aşteaptă cu incertitudine rezultatul alegerilor legislative din această ţară, pentru influenţa pe care l-ar putea avea asupra eforturilor de consolidare a euro. Italienii au votat duminică şi continuă şi luni până la orele 15.00 locale (14.00 GMT) cu o participare până acum de 7,4 %, mai mică decât la alegerile din 2008, notează luni agenţia EFE, care face o scurtă revistă a presei internaţionale. Pentru Germania şi Franţa, percepţia este că rezultatul electoral din Italia şi o posibilă criză de guvernare poate condiţiona negocierile privind consolidarea euro.
Importanţa alegerilor italiene pentru restul Europei este reflectată clar într-un editorial publicat de Frankfurter Allgemeinen Zeitung intitulat: 'Viitorul Uniunii Monetare este azi în joc în Italia'. Când se vor afla primele rezultate după orele 15.00, s-ar putea declanşa o nouă criză a euro', avertizează ziarul. Potrivit cotidianului francez Le Figaro, alegerile din Italia se desfăşoară 'sub supravegherea pieţelor'. În Germania, pe de altă parte, presa personifică în fostul premier, Silvio Berlusconi, eventualul pericol al eforturilor de consolidare a monedei unice.
Ediţia digitală a revistei Der Spiegel comentează că 'pieţele financiare şi politicienii europeni se tem de o posibilă criză de guvernare a ţării în criză, fără o majoritate stabilă şi o reîntoarcere a controversatului fost premier Berlusconi'. Conservatorul Die Welt arată că o posibilă victorie a lui Berlusconi 'suscită temerile unei noi crize a euro, având în vedere că numele său este direct legat de căderea celei de-a treia economii din zona euro'. Şi în Franţa există temeri faţă de incertitudinea economică pe care o poate suscita rezultatul electoral din Italia.
'Italia post-Monti, alături de Grecia şi Cipru, suscită ameninţări pentru stabilitatea zonei euro. Dacă ţara întoarce spatele ostentativ reformelor întreaga Europă va tremura', notează ziarul Le Figaro. În opinia sa, viitorul guvern care va rezulta din urne 'nu poate ignora cererile investitorilor' pentru că ţara 'se află într-o situaţie financiară delicată' şi trebuie să liniştească pieţele. Ziarul Le Monde consideră de asemenea că îngrijorarea creşte 'în faţa avansului prognozat al votului împotriva austerităţii care a cufundat a treia economie a zonei euro în recesiune'.
În Marea Britanie, ziarul Financial Times (FT) semnalează că 'asupra Italiei planează riscul instabilităţii' şi notează temerile ca rezultatul alegerilor, cum anticipează sondajele de opinie, 'să nu permită cetăţenilor să afle care este componenţa viitorului guvern' şi ca din urne să rezulte 'un parlament fragmentat'. Ziarul The Guardian vorbeşte de 'alegeri imprevizibile' care adâncesc 'temerile ca ţara să intre într-o perioadă de impas politic'.
'Natura fragmentată a scenariului politic italian şi complexitatea sistemului său electoral au suscitat temeri ca Italia - prinsă în recesiune şi care a traversat un deceniu de stagnare politică şi mai mult de un an de austeritate severă - să ajungă într-un punct mort,l în care niciun guvern să nu fie posibil', conchide The Guardian. În timp ce postul BBC arată că alegerile din Italia sunt percepute ca un proces 'crucial' al eforturilor de a soluţiona problemele economice ale ţării, precum şi cele ale Eurozonei'.