Conturile lui Luis Bárcenas şi afacerile Institutului Noos, pe primele pagini ale cotidienelor spaniole

Luis Bárcenas. (PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
25.02.2013

Procuratura ar putea cere retragerea paşaportului fostului trezorier al Partidului Popular, Luis Bárcenas, noile dezvăluiri din cadrul dosarului Institutului Noos provoacă declaraţiile prinţesei germane Corinna zu Sayn-Wittgenstein, al cărei nume a fost evocat în caz, iar Europa se teme de o situaţie de instabilitate guvernamentală, din cauza rezultatelor alegerilor legislative din Italia - scriu luni cele mai importante cotidiene spaniole.

Procuratura are de gând să ceară retragerea paşaportului lui Luis Bárcenas, întrucât judecătorul care cercetează acest dosar are mai multe rapoarte în care sunt semnalate minciuni în declaraţii şi alte delicte ale fostului trezorier al Partidului Popular. El Pais publică aceste informaţii luni, în ziua în care inculpatul este chemat să dea explicaţii în faţa instanţei, cu privire la conturile sale din Elveţia. Acelaşi cotidian spaniol scrie că întreaga Europă se teme de instabilitate politică în Italia, din cauza votului regional, care a schimbat componenţa Senatului.

'Dacă cineva are de gând să se folosească de mine împotriva familiei regale, să nu conteze pe mine', declară prinţesa germană Corinna zu Sayn-Wittgenstein într-un interviu acordat cotidianului El Mundo şi publicat pe prima pagină a ediţiei tipărite de luni. Declaraţiile acesteia sunt urmărite mai ales pentru că Diego Torres, fostul asociat al ginerelui regilor Spaniei, anchetat pentru deturnare de fonduri la Institutul Noos, subvenţionat cu bani publici, a prezentat instanţei dovezi că prinţesa, prietenă a regelui Juan Carlos, ar fi fost implicată în delictele acum cercetate. 'Nu am primit niciodată niciun euro de la contribuabilii spanioli. Am ajutat guvernul spaniol gratis şi m-au plătit unele companii private care vroiau să se extindă global', mai citează El Mundo din declaraţiile prinţesei.

'Domnul mă cheamă să mă dedic tot mai mult rugăciunii', a spus Papa Benedict al XVI-lea, iar cotidianul ABC publică ştirea pe prima pagină. Suveranul Pontif a ţinut să arate că va continua să servească Biserica, 'cu aceeaşi dragoste', însă într-o manieră mai potrivită vârstei sale. Pe de altă parte, cotidianul ABC consideră interesante şi informaţii legate tot de Institutul Noos, întrucât arată luni că dovezile o scot pe infanta Cristina din cauză în acest dosar, iar judecătorul ar putea chiar să nu-l mai considere inculpat în caz pe secretarul acesteia din urmă, Carlos García Revenga, care tocmai a făcut declaraţii în faţa instanţei.

Europa este neliniştită în preajma rezultatelor electorale din Italia, scrie cotidianul La Vanguardia, pentru că Uniunea Europeană, dar şi pieţele financiare privesc cu îngrijorare o posibilă situaţie de instabilitate. Un pact de centru-stânga sub conducerea lui Mario Monti ar readuce liniştea, însă este în continuare de temut ascensiunea lui Silvio Berlusconi, mai arată cotidianul citat.

Cotidianul La Razon anunţă că mai mulţi membri ai Partidului Popular încep să ia măsuri legale faţă de copiile presupusei contabilităţi ascunse a formaţiunii, publicate în presă. Demnitari din cadrul PP şi-au însărcinat astfel avocaţii să ia măsuri împotriva 'autorilor' acestei presupuse contabilităţi ascunse, precizează cotidianul citat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor