Euro Insol a negociat o reducere comercială pentru Hidroelectrica de 20 milioane euro de la un creditor

Sigla Hidroelectrica. (www.hidroelectrica.ro)
Epoch Times România
18.12.2012

Euro Insol, în calitate de administrator judiciar al Hidroelectrica, a finalizat în 13 decembrie negocierile cu cel mai mare creditor chirografar, consorţiul germano-austriac Voith Hydro şi Andritz Hydro, obţinând o reducere comercială de 20 mil. euro, a anunţat compania.

"Ca rezultat al discuţiilor purtate de-a lungul ultimelor patru luni, Hidroelectrica a obţinut o reducere comercială de 20 milioane euro din cei 57 milioane euro şi 30 milioane lei cu care consorţiul a solicitat înscrierea la masa credală. La aceeaşi dată s-au încheiat şi negocierile cu Voith Hydro în privinţa proiectului de retehnologizare CHE Lotru, în acest caz obţinându-se o reducere comercială de 10% din sumele înregistrate la masă credala pentru acest proiect", se arată în comunicat.

Lucrările de retehnologizare la CHE Lotru-Ciunget, cea mai mare hidrocentrală de pe râurile interioare ale României, au început în anul 2007 şi au fost finalizate la începutul anului 2011, fiind finanţate de Bancă Mondială printr-un credit în valoare de 66 milioane euro.

"După negocierile purtate cu Romenergo SA, aceasta din urmă a renunţat la contestaţia împotrivă tabelului preliminar pentru sumă de 8,6 milioane lei, respinsă de administratorul judiciar ca fiind nedatorată şi reprezentând, în principal, penalităţi pentru întârzierea la plată a facturilor aferente executării lucrărilor de retehnologizare la Ecluza Română din Porţile de Fier I, contract atribuit în anul 2006, care urmează să fie finalizat în anul 2013", a declarat avocatul Remus Borza, reprezentantul Euro Insol.

Acesta susţine că reducerea comercială de 20 milioane euro este aferentă contractului de antrepriză semnat de Hidroelectrica în anul 2004 cu firmele Voith Hydro- Andritz Hydro, în bază HG 1599/2003. Contractul presupune retehnologizarea a 20 de hidroagregate bulb reversibile aferente cascadei de cinci hidrocentrale situate pe sectorul Olt Inferior între localitatea Slatina, judeţul Olt şi fluviul Dunărea. Retehnologizarea amenajării hidroenergetice Olt Inferior reprezintă cel mai mare şi mai complex proiect de acest tip al societăţii Hidroelectrica, de altfel amenajarea fiind unică în Europa şi în lume.

"Administratorul Judiciar al Hidroelectrica a negociat 423 din cele peste 500 de contracte comerciale aflate în derulare la momentul deschiderii procedurii, obţinând o reducere de peste 93 milioane euro a cheltuielilor societăţii. Negocierile vor continua şi cu ceilalţi creditori pentru aplicarea unor reduceri comerciale la sumele înregistrate la masa credală, astfel încât planul de reorganizare să poată fi implementat cu succes şi să se creeze cadrul necesar pentru că toţi creditorii să îşi poată recupera creanţele admise în tabelul preliminar în cel mai scurt timp posibil, cu consecinţă ieşirii din insolvenţă a Hidroelectrica", a mai declarat avocatul Remus Borza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor