Eugen Popescu: ”300.000 de români vlahi nu sunt recunoscuţi ca minoritate naţională în Serbia” (video)
alte articole
”În Serbia trăiesc 300.000 de români vlahi care nu sunt recunoscuţi ca minoritate naţională. Ei sunt urmăriţi de Securitate şi Poliţie permanent, nu au dreptul la biserici şi la educaţie. Protocolul privind drepturile minorităţilor semnat între România şi Serbia nu se respectă deloc”, a afirmat Eugen Popescu, preşedintele Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni, în cadrul dezbaterii ”România şi Extinderea Uniunii Europene în Balcanii de Vest”, organizată astăzi de Biroul de Informare al Parlamentului European la Bucureşti. În opinia sa, Serbia trebuie să demonstreze prietenia pentru România pe care o clamează.
”Mergeţi să vorbiţi cu românii de acolo să vă spună ce sentiment au ei când vor să construiască o biserică, iar poliţia îi opreşte, atunci când vor să ţină o slujbă în limba română şi o ţin lângă un copac pentru că nu au biserică, atunci când vor să înveţe în limba română în şcoli şi sunt opriţi pe motiv că vor să facă Kosovo în Timoc. Asupra a doi lideri români s-a tras noaptea în casă, iar poliţia sârbă n-a găsit niciun vinovat”, a explicat Popescu.
Expertul a arătat că autorităţile de la Belgrad trebuie să recunoască sinonimia dintre vlahi şi români, declaraţie făcută şi de preşedintele Iohannis, şi să le garanteze românilor din Serbia dreptul la educaţie, la păstrarea identităţii culturale şi religioase.
Pe de altă parte, directorul agenţiei de presă Romanian Global News a subliniat că nici în Albania 320.000 de aromâni nu sunt recunoscuţi ca minoritate naţională. În Macedonia li se permite celor 160.000 de români să aibă ore opţionale în limba română, dialectul aromân, dar nici acolo nu există posibilitatea de a studia româna ca limbă maternă în şcoală.
Mergeţi să vorbiţi cu românii de acolo să vă spună ce sentiment au ei când vor să construiască o biserică, iar poliţia îi opreşte, atunci când vor să ţină o slujbă în limba română şi o ţin lângă un copac pentru că nu au biserică, atunci când vor să înveţe în limba română în şcoli şi sunt opriţi pe motiv că vor să facă Kosovo în Timoc.
România trebuie să condiţioneze aderarea la UE a Serbiei şi a celorlalte state din Balcanii de Vest de respectarea drepturilor minorităţilor, unul dintre criteriile esenţiale de la Copenhaga, a concluzionat Eugen Popescu.