Aurescu: E necesară urmărirea implementării de către Serbia a măsurilor dedicate românilor din Timoc

Secretarul de stat, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit joi cu Înaltul Comisar OSCE pentru Minorităţi Naţionale, Knut Vollebaek, ocazie cu care a subliniat necesitatea urmăririi implementării de către partea sârbă a accesului la educaţie, mass-media şi slujbă în limba maternă a românilor din Timoc.
Epoch Times România
07.12.2012

Secretarul de stat, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit joi cu Înaltul Comisar OSCE pentru Minorităţi Naţionale, Knut Vollebaek, ocazie cu care a subliniat necesitatea urmăririi implementării de către partea sârbă a accesului la educaţie, mass-media şi slujbă în limba maternă a românilor din Timoc.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a avut joi, la Dublin, în marja Consiliului Ministerial OSCE, o serie de întrevederi bilaterale cu Iurie Leancă, viceprim-ministru, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, cu Eugen Carpov, viceprim-ministru al R. Moldova, cu Înaltul Comisar OSCE pentru Minorităţi Naţionale, Knut Vollebaek, precum şi cu prim-adjunctul ministrului ceh al afacerilor externe, Jiri Schneider.

Convorbirile secretarului de stat Bogdan Aurescu cu Înaltul Comisar OSCE pentru Minorităţi Naţionale, Knut Vollebaek, s-au concentrat pe problematica respectării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale din statele învecinate, cu o atenţie specială cu privire la situaţia etnicilor români din Republica Serbia.

Oficialul român a mulţumit lui Knut Vollebaek pentru implicarea acestuia în facilitarea dialogului cu partea sârbă în ceea ce priveşte implementarea unor recomandări în domeniul mass-media, educaţiei şi serviciului religios în limba română pentru etnicii români din Timoc, ce se regăsesc în Protocolul celei de-a doua sesiuni a Comisiei Mixte Interguvernamentale România - R. Serbia, semnat la 1 martie 2012.

Bogdan Aurescu a subliniat preocuparea parţii române faţă de situaţia minorităţii române din Valea Timocului, precum şi necesitatea urmăririi implementării de către partea sârbă a măsurilor legate de asigurarea accesului la educaţie, mass-media şi serviciu religios în limba română în această zonă, agreate cu ocazia recentelor discuţii care au avut loc la Haga (22-23 octombrie 2012).

A fost abordată, de asemenea, tema situaţiei şcolilor cu grafie latină din Transnistria, care continuă să se afle într-o situaţie deosebit de precară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor