Este oficial: Guvernul Orban reia procedura pentru înscrierea Roşiei Montane în UNESCO

Bogdan Gheorghiu
Andrei Pricopie
31.01.2020

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunţat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că reia procedura pentru înscrierea sitului Roşia Montană în Patrimoniul mondial UNESCO.

"În urma analizei şi consultărilor am luat decizia ca procedura de a înscrie situl Roşia Montană în lista patrimoniului mondial UNESCO să fie reluată. Notificarea va fi depusă astăzi, astfel încadrându-ne în termenul necesar ca dosarul să fie discutat în şedinţa din această vară a Comitetului patrimoniului mondial care va avea loc în China. Am decis să nu amânăm acest demers, chiar dacă termenul final este 1 februarie 2021, şi asta nu doar pentru că este o prioritate asumată prin programul de guvernare al PNL, ci mai ales pentru că datoria Ministerului Culturii este să apere interesele patrimoniului cultural naţional", a declarat Bogdan Gheorghiu.

Ministrul Culturii a ţinut să precizeze că decizia a fost luată printr-o strânsă comunicare şi consultare cu premierul Ludovic Orban.

"Pentru a fi corecţi până la capăt, realuarea acestei proceduri nu rezolvă problema de la Roşia Montană. Intervenţia efectivă a statului român prin Institututul Naţional al Patrimoniului de la Roşia Montană şi reluarea procedurii includerii sitului în UNESCO reprezintă două demersuri paralele. Trebuie să se înţeleleagă clar acest lucru şi trebuie văzut ce nu s-a făcut până acum la nivel de Minister al Culturii, la nivel de Guvern, lucruri care puteau fi făcute până acum. De aceea, vreau să fac public un set de măsuri concrete pe care le vom pune în aplicare prin intermediul unui plan de acţiune. Este pentru prima dată când se elaborează un astfel de plan şi ne propunem să acţionăm cu celeritate pentru a recupera timpul pierdut în perioada Guvernelor anterioare, când nu s-a făcut aproape nimic în vederea unei reablitări şi a unei restaurări integrale a tot ceea ce înseamnă patrimoniul de la Roşia Montană. Ştiţi, când spun integrale, mă refer la întreaga zonă, pentru că acolo când vorbim de patrimoniu, vorbim de la clădiri, mergând până la acele mine, sau chiar dacă e să ajungem până în zona lacurilor, ştiţi că avem şi lacuri cu baraje care urmează a fi incluse în patrimoniu", a precizat Bogdan Gheorghiu.

Potrivit ministrului Culturii, acolo este un ansamblu, astfel că lucrurile trebuie "privite macro" şi este necesar un plan elaborat.

"Aici ne bazăm pe specialiştii din cadrul Institutului Naţional al patrimoniului, oameni extrem de dedicaţi acestui proiect, oameni care până acum au vrut să facă mult mai multe, dar nu au avut această posibilitate din lipsa unei coordonări guvernamentale coerente legate de acest proiect", a adăugat Bogdan Gheorghiu.

În acelaşi timp, ministrul Culturii a atras atenţia că astăzi situl Roşia Montană este protejat de legislaţia românească.

"Ca atare, prin înscrierea în lista UNESCO nu se modifică regimul juridic de protecţie deja instituit. Cred că, cu asta v-am făcut clar şi pe aceste aspecte. Acesta este punctul de vedere al Ministerului Culturii, în urma unei discuţii aplicate avute cu premierul României", a subliniat Bogdan Gheorghiu.

Declaraţiile integrale în materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor