Este de dorit ca România să adere la MRS II pentru adoptarea euro în intervalul 2017 - 2020
alte articole
România este de dorit să adere la Mecanismul Ratelor de Schimb (MRS) II pentru adoptarea euro în intervalul 2017 - 2020, potrivit studiului "Rata de schimb de echilibru şi factorii săi - cazul României" prezentat , joi, de Comisia Naţională de Prognoză (CNP).
"Viteza de evoluţie a deficitului de cont curent va putea fi înjumătăţită în perioada 2018 - 2020. În ceea ce priveşte paritatea puterii de cumpărare, serviciile sunt aliniate doar într-o proporţie de o treime cu preţurile din zona euro. Astfel, în jurul anului 2020 vom fi la 50% din nivelul zonei euro pentru servicii', se menţionează în studiu.
Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Lucian Anghel, a declarat joi că la nivelul tarifelor în zona serviciilor "suntem aliniaţi cu ceea ce se întâmplă în zona euro doar în proporţie de 36%".
Acesta susţine că România trebuie să aducă, înainte să adere la zona euro, anumiţi indicatori "mai aproape de zona euro pentru a nu avea presiuni în momentul în care intră".
"Din acest motiv, ţări precum Slovenia, Slovacia, Estonia au rezolvat aceste probleme structurale, au avut o inflaţie mai mare înainte de a adera la zona euro pentru că au fost obligaţi să coreleze tarifele la servicii să le aducă mai aproape de cele din zona euro, fiind în Uniunea Europeană, existând şi nişte restricţii. (...) Dacă ne uităm, suntem la total consum la 50% aliniaţi cu ceea ce se întâmplă în zona euro, pe bunuri de consum suntem la 69%, iar la bunurile de capital 59%. Deci suntem cel mai în urmă pe partea de servicii. Partea de servicii ne-am dori să aibă o pondere mai mare, inclusiv în produsul intern brut', a mai spus Anghel.