Coreea de Nord pregăteşte testarea unei noi rachete balistice - presa sud-coreeană
alte articole
Coreea de Nord se pregăteşte să testeze o nouă rachetă balistică cu rază intermediară, a raportat marţi agenţia sud-coreeană de ştiri Yonhap, citând surse. Marile puteri au condamnat Nordul pentru repetatele testări de rachete şi activităţi nucleare – cel mai recent caz fiind raportat sâmbătă, când Phenianul a testat o rachetă balistică lansată de pe un submarin.
La începutul acestei luni, testarea unei rachete balistice cu rază intermediară Musudan, cunoscută şi sub numele de BM-25, a eşuat, evenimentul dorind să marcheze aniversarea zilei de naştere a fondatorului Coreei de Nord, Kim Il-sung.
“Au fost detectate semne că Nordul încearcă să lanseze o altă rachetă Musudan după lansarea eşuată ce a avut loc anterior, cu ocazia zilei de naştere a lui Kim Il-sung”, a declarat o sursă guvernamentală pentru Yonhap. “Racheta pare să fie pregătită pentru lansare”, a adăugat sursa.
Armata sud-coreeană monitorizează îndeaproape situaţia după ce a interceptat semnale că Nordul “va lansa probabil racheta Musudan în viitorul apropiat”, a declarat o altă sursă agenţiei de ştiri.
Phenianul a confirmat sâmbătă că a testat cu succes zborul unei rachete balistice lansate de pe un submarin, în condiţiile intensificării tensiunilor în peninsula coreeană. Mişcarea a atras un val de critici din partea Consiliului de Securitate al ONU, care a declarat că testul reprezintă o încălcare a rezoluţiilor adoptate în trecut împotriva ţării comuniste izolate, rezoluţii care urmăresc să limiteze ambiţiile nucleare ale acesteia.
Ministrul nord-coreean de externe Ri Su Yong a declarat în weekend că ţara sa va opri testele nucleare după ce SUA încetează exerciţiile militare anuale comune cu Coreea de Sud.
“Dacă noi [Phenianul şi Seulul] continuăm să păşim pe această cale a confruntării, acest lucru va duce la rezultate catastrofale, nu doar pentru cele două ţări, ci şi pentru întreaga lume”, a susţinut Ri. “Este important ca guvernul american să renunţe la politica ostilă împotriva Republicii Populare Democrate Coreene şi, ca urmare, să suspende exerciţiile militare în Peninsula Coreeană. Atunci vom răspunde pe măsură”.
Totuşi, duminică, preşedintele american Barack Obama aparent a respins oferta, susţinând că Washingtonul nu va lua propunerea în serios şi că Nordul va trebui să facă mai mult decât atât.
Phenianul, care a desfăşurat cel de-al patrulea test nuclear în luna ianuarie şi a lansat o rachetă în luna februarie, a ameninţat că va ataca SUA şi Coreea de Sud ca urmare a exerciţiilor lor militare anuale comune. Deşi Washington şi Seul au susţinut că exerciţiile au doar scopuri defensive, Phenianul a acuzat că acestea ar putea fi o posibilă acoperire pentru o invazie a Coreei de Nord sub conducerea SUA.