Escaladare a răpirilor şi a jafurilor în Siria răvăşită de război
alte articole
Aceste fărădelegi, care înainte erau izolate, au devenit un lucru cotidian în Siria, unde lipsa de securitate devine tot mai mare. Războiul din Siria a transformat un stat cu un regim poliţienesc de fier într-un scenariu cotidian al răpirilor şi al jafurilor. Până în martie 2011, în Siria astfel de delicte erau aproape inexistente, dar realitatea socială, dincolo de devastatoarele efecte ale războiului, a dus la o răsturnare a situaţiei. De atunci, oamenii s-au confruntat cu tot felul de experienţe şi relatează întâmplări cumplite despre răpiri şi abuzuri suferite în captivitate, notează luni ziarul ABC.
De obicei, ţinta atacatorilor sunt familiile înstărite care trăiesc în cartierele bogate sau cele care au funcţionari ai regimului între membrii lor şi care sunt consideraţi 'colaboratori'. Are mare noroc cel care scapă cu viaţă dintr-un act de răpire comis de grupuri armate necunoscute, care cer sume mari pentru răscumpărare. O astfel de persoană este tânărul Mayd, un elev de 17 ani din Damasc, care a supravieţuit unei răpiri şi a povestit experienţa trăită.
Luna trecută când a ieşit de la şcoala sa din centrul Damascului a fost abordat de o tânără de vreo 20 de ani care l-a întrebat cum poate să ajungă pe o anumită stradă. În timp ce adolescentul îi indica direcţia, un bărbat s-a năpustit asupra lui din spate şi l-a obligat să intre într-o maşină parcată în apropiere. A fost începutul unei răpiri comisă de o bandă criminală care avea să ducă o serie de tratative cu familia băiatului pentru a obţine bani în schimbul eliberării sale.
După câteva ore de la răpire, unul dintre atacatori a dat un telefon ameninţător familei: 'Dacă îl vreţi pe fiul dv în viaţă trebuie să plătiţi 7 milioane de lire siriene (100.000 de dolari)'. O astfel de practică, comună în alte ţări, era total străină societăţii siriene, iar calvarul familiei s-a prelungit timp de multe ore petrecute lângă telefon, în speranţa primirii unui apel care să le confirme că fiul lor era în viaţă. Doar în câteva ocazii, răpitorii au permis mamei sau tatălui să vorbească cu Mayd. Până la urmă episodul s-a închis cu plata a un milion de lire siriene (circa 25.000 de dolari).
Mayd a avut până la urmă noroc, pentru că astfel de întâmplări au loc pe întreg teritoriul ţării şi nu au fost prea multe finaluri fericite, victimele răpirilor fiind găsite aproape întotdeauna moarte. Siria a devenit scena unui conflict intern de peste un an şi jumătate care se complică tot mai mult pe măsură ce trece timpul. Este şi motivul pentru care perspectivele de viitor în ce priveşte restabilirea securităţii şi diminuarea fărădelegilor sunt practic nule, având în vedere că regimul este ocupat cu lupta împotriva rebelilor.
În actuala situaţie, niciun loc nu este sigur pe teritoriul sirian, unde comisariatele poliţiei au devenit ţinta predilectă a atacurilor combatanţilor aşa numitei Armate Libere Siriene (ALS), ceea ce îi descurajează pe oamenii de rând să raporteze astfel de răpiri sau jafuri. Perspectivele sunt sumbre pentru cetăţenii sirieni, care pe lângă că suferă consecinţele unui conflict armat se simt total neprotejaţi în faţa delincvenţei, care a face ravagii atât în marile oraşe cât şi în sate.