Turcia judecă 31 de jurnalişti pentru presupuse legături cu Gulen
alte articole
Duminică, o instanţă din Istanbul a judecat jurnalişti şi directori ai celor două publicaţii sub acuzaţia că au urmărit să răstoarne guvernul turc, că aparţin unui grup terorist înarmat şi că au încercat să dizolve Marea Adunarea Naţională a Turciei sau să o împiedice să îşi îndeplinească atribuţiile.
22 de suspecţi în acest caz se află în detenţie, iar ceilalţi 9 încă se află în libertate sub monitorizare judiciară sau au fugit.
Printre cei aflaţi în închisoare se află Mümtazer Türköne, un proeminent academician turc şi fost editorialist la Zaman, precum şi scriitorul Sahin Alpay.
Guvernul turc a confiscat publicaţiile Zaman şi Today’s Zaman, în martie 2016, şi le-a închis pe amândouă în iulie anul trecut.
În prezent, cel puţin 171 jurnalişti se află în spatele gratiilor în Turcia, pentru presupuse legături cu mişcarea lui Gulen.
În timpul evenimentelor din 15 iulie 2016, o facţiune a armatei turce a declarat că a preluat controlul asupra ţării şi că guvernul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan nu mai este la conducere. Totuşi, încercare a fost suprimată câteva ore mai târziu.
De atunci, Ankara l-a acuzat pe Gulen că ar fi orchestrat lovitura de stat eşuată. Gulen este acuzat, de asemenea, că ar fi în spatele unei campanii îndelungate de răsturnare a guvernului Erdogan prin infiltrare în instituţiile ţării, în special în armată, poliţie şi sectorul judiciar.
În plus, guvernul din Ankara a scos în afara legii mişcarea sa şi a numit-o Organizaţia Teroristă Fethullah (FETO).
Gulen a denunţat puciul din 2016 şi a afirmat în mai multe rânduri că nu a avut niciun rol în acele evenimente.
De asemenea, clericul în vârstă de 76 de ani a cerut Ankarei să pună capăt “vânătorii de vrăjitoare” direcţionate împotriva susţinătorilor săi, o mişcare despre care el a precizat că urmăreşte să “îi elimine pe toţi cei care sunt consideraţi a fi neloiali preşedintelui Erdogan şi regimului său”.
Oficialii turci au cerut deseori Washingtonului să îl extrădeze pe Gulen, care locuieşte în autoexil în statul american Pennsylvania, dar cererile lor încă nu au fost onorate.
Turcia, care rămâne în stare de urgenţă de la puciul eşuat, a lansat anul trecut o campanie masivă de suprimare a grupurilor media şi din opoziţie care sunt suspectate că ar fi avut un rol în tentativa de lovitură de stat.
Zeci de mii de persoane au fost arestate în Turcia pe baza suspiciunii că ar fi avut vreo legătură, sub o formă sau alta, cu Gulen şi puciul eşuat. Alte peste 110.000 de persoane, inclusiv personal militar, poliţienesc, funcţionari publici, cadre universitare şi jurnalişti au fost concediaţi sau suspendaţi de la locurile lor de muncă pentru aceleaşi acuzaţii.
Comunitatea internaţională şi grupurile pentru drepturile omului l-au criticat dur pe Erdogan pentru campania de suprimare a opoziţiei.