Erdogan se opune aderării Suediei şi Finlandei la NATO: "Suedia e o cloşcă pentru organizaţiile teroriste"
focus
alte articole
Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat, luni, că delegaţiile suedeză şi finlandeză nu ar trebui să se deranjeze să vină la Ankara pentru a o convinge să aprobe candidatura lor la NATO, relatează Reuters.
Guvernul Suediei a decis în mod oficial să depună cererea de aderare la NATO, a declarat, luni, premierul Magdalena Andersson, la o zi după ce preşedintele finlandez Sauli Niinisto a confirmat că şi Helsinki va depune cererea de aderare.
Turcia şi-a surprins săptămâna trecută aliaţii din NATO spunând că nu va privi pozitiv cererile lor de aderare, citând în principal istoricul lor de a găzdui membri ai unor grupuri pe care Ankara le consideră teroriste.
Într-o conferinţă de presă de luni, Erdogan a repetat că Turcia nu va aproba candidaturile lor de aderare la NATO, numind Suedia o "cloşcă" pentru organizaţiile teroriste şi acuzând că aceasta are terorişti în parlament.
"Niciuna dintre aceste ţări nu are o atitudine clară şi deschisă faţă de organizaţiile teroriste", a spus Erdogan. "Cum putem avea încredere în ele?"
Ministerul suedez de Externe a declarat, luni, că reprezentanţi de rang înalt ai Suediei şi Finlandei intenţionează să se deplaseze în Turcia pentru discuţii în vederea abordării obiecţiilor Ankarei.
"Ei vor veni în Turcia luni. Vin pentru a ne convinge? Scuzaţi-mă, dar nu ar trebui să se obosească", a declarat Erdogan despre vizita planificată.
Erdogan a declarat că NATO va deveni "un loc în care se concentrează reprezentanţi ai organizaţiilor teroriste" dacă cele două ţări vor adera.
Ankara afirmă că Suedia şi Finlanda adăpostesc persoane despre care spune că au legături cu grupuri pe care le consideră teroriste, şi anume gruparea militantă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi adepţii lui Fethullah Gulen, pe care Ankara îl acuză că a orchestrat o tentativă de lovitură de stat în 2016.
Radiodifuzorul de stat turc TRT Haber a declarat, luni, că Suedia şi Finlanda nu au acordat aprobarea pentru repatrierea celor 33 de persoane pe care Turcia le-a solicitat.
Erdogan a mai spus că Turcia se va opune ofertelor NATO din partea celor care i-au impus sancţiuni. Suedia şi Finlanda au impus embargouri la exportul de arme Turciei după incursiunea sa în Siria în 2019.
NATO şi Statele Unite au declarat că sunt încrezătoare că Turcia nu va împiedica aderarea Finlandei şi Suediei.
Diplomaţii au declarat că Erdogan ar fi presat să cedeze, deoarece Finlanda şi Suedia ar consolida foarte mult NATO în Marea Baltică.
Purtătorul de cuvânt al lui Erdogan a declarat, sâmbătă, că Turcia nu a închis uşa aderării Suediei şi Finlandei la NATO, dar doreşte negocieri şi o reprimare a ceea ce consideră a fi activităţi teroriste.