Erdogan ordonă operaţiuni pe teritoriul SUA împotriva inamicilor politici ai Turciei

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)
Epoch Times România
26.09.2018

Un purtător de cuvânt al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat la sfârşitul săptămânii trecute, în timpul unei conferinţe de presă, că au fost ordonate “operaţiuni” împotriva inamicilor politici ai Turciei, inclusiv împotriva celor de pe teritoriul american, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

“Unităţile şi instituţiile noastre relevante îşi vor continua operaţiunile în ţările în care operează FETO, fie că este vorba de SUA sau altă ţară”, a precizat Ibrahim Kalin cum se va ocupa Organizaţia Naţională de Informaţii a Turciei (MIT) de susţinătorii clericului musulman Fethullah Gulen din întreaga lume.

“Staţi liniştiţi, ei vor simţi cum le suflă Turcia în ceafă”, a adăugat purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc.

Erdogan a lansat o amplă campanie continuă de suprimare a reţelei lui Gulen, numită FETO, despre care se crede că ar avea milioane de membri, chiar clericul locuind în exil în statul american Pennsylvania – după lovitura de stat eşuată din 15 iulie 2016, care s-a soldat cu peste 250 de morţi.

În timpul acestei campanii, zeci de mii de persoane au fost arestate în Turcia pe baza suspiciunii că ar avea legături cu clericul Gulen şi puciul eşuat. Alte peste 110.000 de persoane – inclusiv personal militar, funcţionari publici, persoane din mediul academic şi jurnalişti – au fost concediaţi sau suspendaţi din funcţii şi poziţiile lor din cauza aceloraşi acuzaţii.

Relaţiile dintre SUA şi Turcia s-au deteriorat semnificativ şi din cauza refuzului Ankarei de a-l elibera pe pastorul american Andrew Brunson, acuzat de implicare în evenimentele din 2016. Brunson a negat acuzaţiile şi în prezent se află în arest la domiciliu. Pentru a forţa Turcia să îl elibereze pe pastor, administraţia preşedintelui Donald Trump a dublat recent tarifele impuse importurilor turceşti de oţel şi aluminiu. Drept răspuns, Ankara a anunţat noi tarife la unele produse americane precum automobile, iar Erdogan a făcut apel la boicotarea iphone-urilor şi altor produse electronice americane.

În luna martie, oficiali MIT au răpit şase cetăţeni turci din Kosovo - suspectaţi că îl sprijină pe Gulen - pentru a-i judeca în Turcia. Incidentul a cauzat nemulţumiri internaţionale.

“Operaţiuni similare celei din Kosovo pot avea loc şi în alte ţări. Toţi ar trebui să ştie că Turcia nu va permite organizaţiei FETO să respire uşurată”, a declarat Kalin reporterilor, adăugând că Erdogan “a dat instrucţiuni foarte clare în această privinţă”.

Anunţul arată cei mai extremi paşi făcuţi de Ankara împotriva inamicilor lui Erdogan.

Potrivit The Daily Caller:

Operaţiunile din SUA încă nu au ajuns până acum la nivelul incidentului din Kosovo.

În schimb, guvernul turc a angajat câteva firme de lobby şi avocaţi pentru a slăbi o reţea de [aşa numite] şcoli operate de susţinători ai lui Gulen. De asemenea, lobbiştii au făcut presiuni asupra unor oficiali din administraţiile Obama şi Trump pentru a-l extrăda pe Gulen, care locuieşte în SUA din 1999.

Poate cel mai influent lobbist pentru Turcia a fost Michael Flynn, fost consilier pentru securitate naţională al preşedintelui Donald Trump. Un om de afaceri turc, care avea legături cu guvernul [turc], l-a angajat pe Flynn pentru a-l investiga pe Gulen în timpul campaniei prezidenţiale [americane] din 2016. Flynn şi omul de afaceri Ekim Alptekin au discutat despre răpirea lui Gulen şi returnarea acestuia în Turcia.

Între timp, Turcia şi-a intimidat inamicii de stat care locuiesc în exil în SUA. Potrivit unui raport publicat anul trecut de Daily Caller, “cel puţin şase profesori şi jurnalişti turci care locuiesc în exil în SUA au fost monitorizaţi şi fotografiaţi de organizaţii media turceşti”.

Deoarece mass media turcă este în mare parte sub controlul lui Erdogan, organizaţiile media menţionate mai sus au publicat fotografii şi materiale video cu exilaţii în timpul unor activităţi de rutină, precum cumpărături sau în timpul petrecut cu familia.

The Daily Caller mai susţine:

"Emre Uslu, redactor la fosta publicaţie Today’s Zaman, controlat[ de susţinători ai lui Gulen, a devenit una dintre principalele ţinte ale lui Erdogan în SUA. Uslu a fost inclus pe o listă cu critici ai lui Erdogan care trebuie să ajungă în Turcia şi a fost monitorizat de organizaţii media turceşti în apropierea locuinţei lui din Virginia.

De asemenea, susţinători ai lui Erdogan au spus deschis la televiziunea turcă despre ideea răpirii lui Uslu din SUA şi readucerea lui în Turcia.

Turcia nu mai este o ţară stabilă şi nu se mai poate prezice ce vor face liderii ei. Există posibilitatea ca agenţii care au dorit să deterioreze şi mai mult relaţiile dintre SUA şi Turcia să încerce să desfăşoare operaţiuni în SUA."

Uslu se teme că va fi vizat în eventualele operaţiuni turceşti pe teritoriul american şi că ar putea fi ucis, amintind de uciderea a trei activişti kurzi în 2013, în Paris. Autorităţile franceze consideră că MIT a fost responsabil de acel incident.

Un alt jurnalist vizat de Erdogan, Aydoğan Vatandas, nu consideră că ameninţarea lui Erdogan este atât de gravă, precizând pentru The Daily Caller că, în timp ce MIT este foarte capabilă să desfăşoare operaţiuni în SUA, el crede că declaraţiile lui Kalin au urmărit mai degrabă să calmeze protestele împotriva vizitei lui Erdogan la Adunarea Generală a ONU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor