Erdogan: Obama a discutat “pe la spatele meu” despre libertatea presei
alte articole
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat pe omologul său american Barack Obama că l-a vorbit pe la spate atunci când a criticat situaţia libertăţii presei în Turcia, asociind acţiunea lui Obama cu eforturile de “divizare” a Turciei.
Obama a declarat la sfârşitul săptămânii trecută, după întâlnirea cu Erdogan pe marginea summitului nuclear în Washington, că este îngrijorat de reducerea libertăţii presei în Turcia şi a precizat că i-a cerut lui Erdogan să nu reprime cultura democratică din ţara sa.
Turcia a atras un val de condamnări internaţionale după ce a acuzat doi jurnalişti de trădare pentru că au publicat în 2015 în ziarul Cumhuriyet un raport care susţinea că guvernul lui Erdogan a încercat să livreze arme către islamiştii din Siria. În plus, raportul a susţinut că a prezentat o dovadă că un transport de arme capturat la graniţă în ianuarie 2014 avea ca destinaţie finală Siria.
Cumhuriyet a publicat imagini susţinând că era vorba de camioane turceşti care transportau arme către militanţii sirieni. Ziarul a declarat că pozele respective dovedeau faptul că Turcia dorea să trimită ilegal arme către rebeli – o acuzaţie pe care guvernul lui Erdogan a respins-o, conform Deutsche Welle. Jurnaliştii au fost arestaţi în noiembrie 2015, după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a depus personal o plângere împotriva lor. Dacă sunt găsiţi vinovaţi, cei doi ar putea primi închisoare pe viaţă.
“Sunt supărat să aud că acea declaraţie a fost făcută pe la spatele meu. În timpul discuţiei mele cu Obama, acele chestiuni nu au fost abordate”, a declarat Erdogan reporterilor, conform Hürriyet Daily. Liderul turc s-a întors în ţara sa duminică după o călătorie de 5 zile în Washington.
În plus, Turcia a preluat controlul asupra mai multor ziare şi posturi TV din opoziţie şi a blocat legătura prin satelit a unui canal de televiziune pro-kurd, acuzând aceste organisme media de desfăşurare de activităţi de natură teroristă. De când a devenit preşedinte în 2014, Erdogan a intentat personal peste 1.800 de procese penale împotriva a numeroşi cetăţeni turci, inclusiv jurnalişti şi copii, care l-ar fi insultat.
Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor a precizat că cel puţin 13 jurnalişti se află în închisoare în prezent pentru că au raportat despre o campanie masivă de suprimare a mass mediei, care include autocenzură şi hărţuirea multor patroni de companii media.
Erdogan a declarat că valul de critici la adresa suprimării presei în Turcia urmăreşte să “dividă şi să distrugă” ţara. “Cineva se joacă cu Turcia”.
Preşedintele turc şi susţinătorii săi deseori fac referire la o reţea ascunsă străină ce urmăreşte să destabilizeze Turcia, o membră NATO care are graniţe comune cu Siria, Irak şi Iran.