Erdogan cere boicotul produselor franceze, după ce Macron promite acţiuni împotriva radicalilor islamişti

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Luni, liderul turc Tayyip Erdogan a cerut turcilor să boicoteze produsele franceze după ce preşedintele Franţei şi-a exprimat dezaprobarea pentru decapitarea unui profesor, promiţând că va rezolva problema islamiştilor radicali.

Luni, în Bangladesh, musulmanii au ieşit în stradă ţinând pancarte cu o caricatură a preşedintelui francez Emmanuel Macron împreună cu textul: „Macron este duşmanul păcii”, în timp ce parlamentul pakistanez a adoptat o rezoluţie prin care cerea guvernului să-şi retragă trimisul de la Paris.

Erdogan, ale cărui relaţii cu Franţa au început să se tensioneze după ce şi-a anunţat decizia de a contiua planurile de foraj de hidrocarburi în zone exclusive ale Greciei şi Ciprului, a declarat că Franţa urmăreşte o agendă anti-islamică.

„Îi chem pe toţi cetăţenii mei de aici să nu ajute niciodată companiile franceze sau să le cumpere [produsele]”, a declarat Erdogan.

Preşedintele turc a mai făcut apeluri similare la boicot, inclusiv un apel de a nu cumpăra produse electronice americane în 2018, dar care nu a avut rezultatul scontat.

Franţa este un important exportator de cereale în Africa de Nord musulmană, iar companiile franceze din sectorul autoturismelor şi al comerţului cu amănuntul au, de asemenea, o expunere semnificativă la ţările majoritar musulmane.

Ministrul francez al Comerţului, Franck Riester, a declarat că este prea devreme pentru a calcula impactul campaniei de boicot, dar până acum a fost limitat şi a afectat în principal exporturile agricole franceze.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a criticat în termeni duri un asasinat care a avut loc în faţa unei şcoli franceze, pe 16 octombrie, în care un tânăr de 18 ani de origine cecenă l-a decapitat pe Samuel Paty, un profesor de 47 de ani, care le arătase elevilor desene animate cu profetul Mohammad în timpul unei lecţii despre libertatea de exprimare.

Desenele au apărut pentru prima dată cu ani în urmă în revista satirică Charlie Hebdo, al cărei birou din Paris a fost atacat în 2015 de oameni înarmaţi care au ucis 12 persoane.

Macron a spus că va amplifica eforturile împotriva islamismului radical care subminează valorile franceze.

Afirmaţiile lui Macron au produs valuri în lumea islamică. Cea mai înaltă autoritate religioasă a Arabiei Saudite, Consiliul Teologilor Seniori, a declarat duminică faptul că jignirea profetului nu are nimic de-a face cu libertatea de exprimare şi nu face altceva decât să „slujească extremiştilor care urmăresc să răspândească ura”.

Guvernul Qatarului a emis luni o declaraţie prin care a condamnat "retorica populistă care incită la intoleranţă religioasă".

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a scris pe Twitter că insultarea musulmanilor este un „abuz al libertăţii de exprimare. Alimentează doar extremismul”.

Anterior, Erdogan a pus sub semnul întrebării sănătatea mintală a lui Macron, determinând Parisul să-şi retragă ambasadorul din Ankara.

„Care este problema acestei persoane numită Macron cu musulmanii şi islamul? Macron are nevoie de tratament psihiatric”, a spus Erdogan într-un discurs sâmbătă.

Într-o postare pe Twitter, duminică, Macron a spus că Franţa a respectat toate deosebirile într-un spirit de pace, dar a adăugat: „Nu vom ceda vreodată”. Ministerul de Externe francez a îndemnat guvernele străine să se disocieze de apelurile la boicot.

Macron s-a întâlnit luni cu reprezentanţi ai comunităţii musulmane din Franţa. Întâlnirea a avut loc în spatele uşilor închise, iar Palatul Elisee nu a oferit informaţii detaliate cu privire la discuţii.

Unul dintre cei prezenţi, Mohamed Moussaoui, preşedintele Consiliului francez pentru credinţa musulmană, a declarat că delegaţii i-au spus lui Macron că se opun boicotului. Dar i-au atras de asemenea atenţia lui Macron că „musulmanii din Franţa sunt îngrijoraţi de înfierările care încearcă să-i ilustreze drept terorişti”, a declarat Moussaoui pentru radiodifuzorul francez BFM.

Mai mulţi dintre partenerii Franţei din Uniunea Europeană sprijină poziţia liderului francez.

Premierul italian Giuseppe Conte a afirmat că remarcile lui Erdogan despre Macron sunt inacceptabile.

„Solidaritate deplină cu preşedintele @ EmmanuelMacron”, a scris Conte pe Twitter. „Invectivele personale nu ajută agenda pozitivă pe care UE doreşte să o urmeze cu Turcia.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe