Erdogan susţine că Ierusalimul este "oraşul nostru"

Nu este clar dacă revendică oraşul pentru turci sau pentru musulmani
Recep Erdogan
Recep Erdogan (Mehmet Ali Ozcan/Anadolu Agency/Getty Images)

Într-un discurs rostit joi în faţa Parlamentului de la Ankara, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan revendică Ierusalimul, conform The Times of Israel.

În acest oraş pe care a trebuit să-l părăsim în lacrimi în timpul Primului Război Mondial, este încă posibil să dai peste urme ale rezistenţei otomane. Aşa că Ierusalimul este oraşul nostru, un oraş de la noi”, a transmis Erdogan parlamentarilor turci în timpul unui discurs important în Ankara.

“Prima noastră qibla (direcţie de rugăciune la musulmani) - al-Aqsa, Cupola Stâncii - în Ierusalim sunt moscheile simbolice ale credinţei noastre. În plus, acest oraş este casa locurilor sfinte ale Creştinismului şi Iudaismului”, a mai spus preşedintele turc.

Erdogan este cunoscut pentru opoziţia la politica israeliană faţă de Ierusalim şi zonele ocupate - Cisiordania şi Fâşia Gaza. Sun mandatul său a avut loc incidentul Mavi Marmara în 2010, prin care o navă sub pavilion turcesc încărcată cu provizii a încercat să spargă blocada impusă de israelieni asupra Fâşiei Gaza. Incidentul a sfârşit într-o baie de sânge, forţele israeliene efectuând un desant asupra navei în zonele internaţionale şi omorând 9 militanţi pro-israelieni, cetăţeni turci, unul dintre ei minor. Rezultatul a fost o rupere fără precedent a relaţiilor dintre Turcia şi Israel.

Conform Times of Israel, în timpul unui discurs la începutul noii sesiuni parlamentare din Turcia, Erdogan a deplâns timp de câteva minute de soarta Ierusalimului căzut sub ocupaţie israeliană şi a cauzei palestinienilor.

“O altă criză pe care ţara noastră şi naţiunea noastră o urmăresc cu atenţie este opresiunea palestinienilor de către Israel şi practicile dure care nu iau în considerare intimitatea Ierusalimului”, a spus el spre sfârşitul discursului.

Problemă Ierusalimului nu este o problemă geopolitică obişnuită pentru noi. În primul rând, actualul aspect fizic al Vechiului Oraş, care este inima Ierusalimului, a fost construit de către Suleiman Magnificul, cu zidurile sale, bazarul, şi multe din clădiri. Strămoşii noştri şi-au arătat respectul timp de secole prin păstrarea acestui oraş în mare cinste”, a mai afirmat liderul de la Ankara.

Palestinienii au trăit în Ierusalim “timp de mii de ani”, însă au fost ocupaţi iar drepturile lor au fost încălcate, a mai adăugat Recep Tayyip Erdogan, care a jurat să “urmărească cu atenţie” problema palestiniană.

Considerăm ca fiind o onoare din partea ţării noastre şi a naţiunii să exprimăm drepturile pentru poporul palestinian oprimat, cu care am trăit timp de secole. Cu această înţelegere, vom urmări atât cauza palestiniană, care este rana sângerândă a conştiinţei globale, cât şi cazul Ierusalimului, până la sfârşit”, a precizat preşedintele Turciei.

Ministerul de Externe al Israelului a refuzat să comenteze pentru The Times of Israel discursul lui Erdogan.