Erdogan bagă buldozerul în poliţie: zeci de şefi de poliţie daţi jos


Guvernul turc a ordonat înlocuirea a zeci de şefi de poliţie de la nivel provincial.
Guvernul turc a ordonat înlocuirea a zeci de şefi de poliţie de la nivel provincial. (Captură Foto)
Andrei Popescu
20.01.2015

Guvernul turc a lansat o schimbare masivă în Departamentul Naţional al Poliţiei, trimiţând o circulară care cere înlocuirea a zeci de şefi de poliţie de la nivel provincial.

Pe lângă această circulară care a intrat în vigoare începând cu 20 ianuarie, a fost de asemenea lansată o operaţiune amplă împotriva unei aşa numite “structuri paralele” – membri ai mişcării Gulen care, aparent, s-ar fi infiltrat în sectorul juridic şi în forţele de securitate.

Conform circularei Ministerului de Interne, publicată în ediţia din 20 ianuarie a Gazetei Oficiale, şefi de poliţie din 15 provincii au fost trimişi înapoi la sediul Departamentului Naţional al Poliţiei din Ankara şi au fost numiţi noi şefi pentru 21 de provincii.

Între timp, în 4 provincii, incluzând Ankara, a fost declanşată o operaţiune poliţienească asupra “structurii paralele”. Au fost emise mandate de arestare pentru o parte dintre suspecţii urmăriţi în această operaţiune, a declarat agenţia de ştiri Anadolu, fără să elaboreze.

Cele două mişcări au loc la scurt timp după ce Turcia a fost martora unei schimbări în masă a sectorului juridic, guvernul înlocuind aproape 1.000 de judecători şi procurori. Aceste măsuri ridică şi mai multe întrebări în legătură cu motivele Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), aflat la conducerea ţării, în această restructurare a principalului organism juridic al ţării.

Un decret pentru înlocuirea a 784 de ofiţeri juridici şi a 104 ofiţeri administrativi din diverse organisme juridice a fost publicat de Prima Cameră a Consiliului Suprem al Judecătorilor şi Procurorilor (HSYK) în 15 ianuarie.

Sectorul juridic a fost mult timp câmpul de luptă între guvern şi ceea ce AKP descrie ca fiind un “stat paralel” afiliat mişcării lui Fethullah Gulen.

Procurorii şi judecătorii care au fost implicaţi în cazuri controversate au fost trimişi din Istanbul în provincii mai puţin centrale.

Conform circularei din 20 ianuarie, şefii de poliţie din provinciile Artvin, Bartın, Bitlis, Burdur, Bursa, Edirne, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kars, Mersin, Mus, Ordu, Osmaniye, Uşak şi Yalova au fost rechemaţi la sediul din Ankara pentru a fi repartizaţi în alte secţii şi alte posturi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor