Coreea de Nord avertizează prin fax Seulul că va ”ataca neanunţat şi nemilos”

Un activist sud-coreean desenează pe o poză a tânărului lider nord-coreean Kim Jong Un.
Un activist sud-coreean desenează pe o poză a tânărului lider nord-coreean Kim Jong Un. (Jung Yeon-Je/AFP/Getty Images)

Guvernul de la Phenian a trimis un fax prin care ameninţă că va ataca Coreea de Sud fără o avertizare prealabilă după ce manifestanţii anti-Phenian din Seoul i-au pus pe foc fotografia liderului nord coreean, notează The Thelegraph.

Ameninţarea cu atac neprevăzut a fost trimisă prin fax din sediul Comisiei pentru Apărare Naţională a Nordului către Consiliul pentru Securitate Naţională a Coreei de Sud, conform agenţiei de ştiri Yonhap.

Avertizarea a venit la scurt timp după grupurile conservatoare au organizat un protest în Seoul, la a doua aniversare de la moartea fostului dictator comunist Kim Jong-il.

Unii dintre manifestanţi au dat foc în semn de protest la fotografii ale liderului actual Kim Jong-un, o acţiune considerată în Coreea de Nord ca o pe o insultă ”de cea mai înaltă gravitate”.

Guvernul de la Seoul a raportat imediat răspunsul la ameninţările de atac a Phenianului, cu promisiunea să ”reacţioneze ferm” la toate provocările.

Tensiunile au fost provocate încă odată în regiune după ce săptămâna trecute tânărul lider şi-a epurat şi executat unchiul, Jang Song-thaek, într-o încercare de a-şi consolida poziţia de putere.

Coreea de Nord are o lungă istorie de ameninţări prăpăstioase trimise către Coreea de Sud. Oficialii militari sud coreeni au declarat că de această dată nu a existat nici un semn al activităţilor neobişnuite.

Seul, un oraş cu o populaţie de 10 milioane de oameni, este în raza de acţiune a artileriei convenţionale utilizată de soldaţii nord coreeni de-a lungul graniţei fortificate dintre cele două ţări.