"Epopeea lui Ghilgameş', premieră la Teatrul Odeon din Capitală

Epoch Times România
24.02.2009

Spectacolul "Epopeea lui Ghilgameş", în regia lui Dragoş Galgoţiu, va avea premiera sâmbătă, 28 februarie, de la ora 19.00, pe scena Teatrului Odeon din Capitală.

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Constantin Cojocaru, Tudor Aaron Istodor, Gabriel Pintilie, Istvan Teglas, Ionel Mihăilescu, Ana Ularu, Diana Gheorghian, Marius Iacoban, Meda Victor, Marian Ghenea, Anda Condeescu.

La conferinţa de presă din toamna anului trecut, dedicată stagiunii 2008 - 2009 a Teatrului Odeon, Galgoţiu a mărturisit că spectacolul său nu este o reconstituire a poveştii lui Ghilgameş, ci, mai degrabă, "o meditaţie legată de moarte, de fiinţa umană, iar spectacolele de teatru, în mod firesc, se ocupă cu aşa ceva".

"Ceea ce m-a atras să fac Ghilgameş pe o scenă de teatru, ceea ce mi s-a părut enorm de seducător în prima poveste scrisă a lumii, în care cineva caută fericirea, se ia la bătaie cu imposibilul, apoi e tulburat de moarte şi vrea nemurirea, vrea mereu ceva imposibil, este posibilitatea de a trăi sau de a retrăi pe scenă un vis al omenirii, unul dintre visele pe care le avem în noi, este scris în carne sau în suflet, nu este un vis personal, o dorinţă personală, este mai intens, mai dureros, mai adânc, este ca un secret mare, ceva care animă iraţional gesturile multor oameni, îi împinge spre ceva necunoscut, tulburându-i", a declarat regizorul.

Decorul spectacolului este realizat de Andrei Both, costumele poartă semnătura Doinei Levintza, iar coregrafia aparţine Silviei Călin.

"Epopeea" este o încercare temerară, un spectacol greu, complicat, pretenţios, cu foarte mulţi colaboratori", a spus Dorina Lazăr, directorul Teatrului Odeon, despre spectacolul lui Galgoţiu.

În avanpremiera spectacolului, va avea loc miercuri, 25 februarie, în foaierul Odeonului, o dezbatere a cărei temă este "Epopeea lui Ghilgameş", discuţie organizată în parteneriat cu Fundaţia Calea Victoriei, în cadrul proiectului "Îmblânzirea cărţilor".

La dezbatere vor lua parte Dorina Lazăr, regizorul Dragoş Galgoţiu şi Elena Mazilu-Ionescu, profesor la Catedra de literatură comparată a Facultăţii de Litere de la Universitatea Bucureşti.

Regizorul Galgoţiu va media relaţia spectacol - public şi va dezvălui cum, pornind de la textul antic, s-a născut spectacolul său, iar Elena Mazilu-Ionescu va evidenţia modalităţile prin care temele şi personajele poemului epic "Epopeea lui Ghilgameş" revin în textele unor scriitori moderni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor