Enigmă / Azerbaidjanul incapabil sau nu doreşte să achite un transport de arme ruseşti

Un oficial de rang înalt al industriei de apărare din Rusia a făcut o vizită neaşteptată în Baku, în condiţiile în care un ziar a raportat că Azerbaidjanul refuză să plătească un transport de arme ruseşti.
Dmitri Rogozin
Dmitri Rogozin (Captură Foto)

“Prăbuşirea preţurilor la petrol a afectat pe toată lumea şi Azerbaidjanul nu face excepţie”, a susţinut un oficial din industria de apărare rusească pentru ziarul Kommersant. Ca urmare, un transport de arme comandat acum câţiva ani de către Azerbaidjan se află în prezent în port aşteptând să fie plătit, a declarat oficialul.

Într-un raport anterior, publicat pe varianta azeră a website-ului de ştiri Sputnik, un expert militar din Azerbaidjan a confirmat informaţiile dar, la scurt timp după aceea, toate referirile la eşecul administraţiei din Baku de a plăti armele au fost şterse.

Într-un efort aparent de a clarifica situaţia, vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care se află şi în fruntea industriei apărării, s-a deplasat în Baku în noaptea zilei de 2 martie. A doua zi, Rogozin a postat pe pagina sa de Facebook o fotografie în care apare alături de preşedintele azer Ilham Aliev, însoţită de explicaţia: “După negocierile pozitive cu liderul Azerbaidjanului, Ilham Aliev”. Totuşi, nu a existat nicio indicaţie cu privire la ceea ce a rezultat în urma negocierilor respective.

În timp ce problemele bugetare ale Azerbaidjanului sunt reale, “problemele sale legate de plata transportului ar putea fi atât obiective, cât şi o tactică în negocierile cu Rusia”, a susţinut ziarul Kommersant.

În particular, Azerbaidjanul s-a opus unui credit în valoare de 200 milioane de dolari pe care Rusia l-a oferit Armeniei anul trecut pentru achiziţionarea de arme. Armenia şi Azerbaidjanul sunt prinse dintr-o dispută asupra teritoriului Nagorno-Karabah. Armenia, un fost aliat al Rusiei, primeşte arme la preţuri reduse din partea Moscovei, în timp ce Azerbaidjanul, care este bogat în petrol, este unul dintre cei mai buni clienţi ai industriei de apărare ruseşti.

Azerbaidjanul a cumpărat în mai multe rânduri arme din Rusia, la o valoare totală de aproximativ 4 miliarde de dolari. Majoritatea acelor arme au fost livrate, dar mai există un anumit număr de tancuri, vehicule de luptă pentru infanterie şi sistemele de artilerie care mai trebuie livrate, conform sursei care a discutat cu ziarul Kommersant.

“Poziţia de negociere a Rusiei va fi destul de dură, din moment ce situaţia [actuală] nu a apărut din vina Rusiei”, a susţinut ziarul, care l-a citat de asemenea şi pe expertul militar rus Ruslan Puhov sugerând că “întotdeauna se poate găsi un compromis … am putea să nu mai livrăm echipamentele [către Azerbaidjan] şi să le vindem altei ţări, fie să amânăm plata”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe